De Balbian Verster-Bolderhey
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes

Naam: De Balbian Verster-Bolderhey, Rie de

Geboren: Amsterdam - 25 februari 1890

Overleden: Weesp - 12 maart 1990

Atelier/Adres: Blaricum - Torenlaan 44

 

Zie ook: http://www.heihut.nl

R. de Balbian Verster - Bolderhey, werd op 25 februari 1890 geboren te Amsterdam. Zij bezocht de Dagtekenschool van Kunst en Ambacht nadat zij de H.B.S. had gedaan. Zij openbaarde reeds als kind een grote voorliefde van het tekenen van portretjes en wilde niets liever worden dan portretschilderes.

Op 19- jarige leeftijd trad zij in het huwelijk met de bekende journalist en kenner van oude kunst; de Balbian Verster, waarna zij op 21-jarige leeftijd begon te schilderen onder leiding van Wenckebach waar zij veel aan heeft te danken ofschoon deze zelden een portret schilderde. Ook Breitner en Isaäc Israels bezochten haar atelier mij zij beantwoordde niet aan hun verwachtingen.

In haar portretten waren vaak bloemen aanwezig op de achtergrond en zij schilderde ook stillevens met bloemen uiterst verfijnd van kleur en toon. Een van haar bekende werken is het portret van prof. dr. A.H. de Hartog, redenaar en wijsgeer die zij op een van de tentoonstellingen van St. Lucas exposeerde.

Vanaf 1914 exposeerde zij haar werk op diverse tentoonstellingen van Arti en St. Lucas. Van de laatste vereniging is zij jaren bestuurslid geweest en secretaresse. Zij overleed te Weesp op 100-jarige leeftijd op 12 maart 1990.

Literatuur: Henri V. Calker - In het atelier van den schilder. (Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Het Overleg -

- Portret Riekje -

- Oostindische kers -

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars