Max Beckmann
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Max Beckman - 1884

Geboren: 12 februari 1884 - Leipzig

Overleden: 27 december 1950 - New York

Atelier/Adres: - Laren - hotel "Het Witte Huis" aan de Neuhuysweg

Max Beckmann werd op 12 februari 1884 in Leipzig geboren. Hij was de jongste van 3 kinderen en was pas 10 jaar toen zijn vader stierf. Op 15-jarige leeftijd besliste hij dat zijn toekomst als schilder verder zou moeten gaan. Zijn toelatingsexamen op de kunstacademie in Dresden haalde hij echter niet. Wel werd hij in 1900 geaccepteerd op de Grossherzogliche Sächsische Kunstschule in Weimar. Deze school gaf hem een academische training waar hij leerde te schilderen vanaf sculpturen en levende modellen.

Tijdens deze schooltijd leerde hij Minna Tube kennen waarmee hij in 1906 trouwde. zij kregen een zoon genaamd Peter.

Nadat hij in 1903 zijn studie had afgesloten ging hij voor het eerst naar Parijs, de hoofdstad van de Kunst.

In 1906 was hij een gevestigde Duitse schilder geworden. Hij verhuisde naar Berlijn. Rond 1910 was hij in zo'n hoog aanzien bij zijn collega's dat hij werd verkozen tot het bestuur van de Secession, waarmee hij het jongst lid werd die deze status ooit had verkregen. Na een jaar echter gaf hij toch de voorkeur aan schilderen en nam ontslag uit zijn functie.

 

n de twintiger jaren reisde Beckman regelmatig naar Nederland o.a. Scheveningen en Zandvoort om de zee te schilderen, daarnaast trok hij ook naar Valkenburg en naar Laren waar hij logeerde in het Hotel "Het Witte Huis" aan de Neuhuysweg en schilderde hij typische Hollandse tafrelen met polders en bosranden

In de mid-twintiger jaren was Beckmann een van de vooraanstaande moderne schilders van Duitsland geworden. Tussen 1925 en 1933 gaf hij les aan het Art Institute van Frankfurt. Hij starte met exposities van zijn werk wereldwijd in New York in 1934 en werd geëerd in Berlijn in de National Gallery waar zijn werk permanent zichtbaar was. Toen Hitler aan de macht kwam keerde het tij. De Nazi's vonden deze moderne kunst verwerpelijk en Beckmann's werk was plotseling gedegenereerd. Bijna 600 werken werden in beslag genomen.

Beckmann voelde zich verraden en vertrok in 1938 met zijn tweede vrouw Mathilde Kaubacht (Quappi) naar Amsterdam om (in ballingschap) te gaan wonen bij de vrouw van zijn zuster en om nooit meer terug te keren. Het was een vernederende ervaring voor een artiest die enige jaren daarvoor nog als een nationale schat werd gezien.

Hij was van plan om naar New York door te reizen maar kreeg geen visum. De oorlog brak uit en hij woonde in die tijd aan het Rokin. In 1945 schilderde hij Schiphol.

Na de oorlog emigreerde Beckmann naar de United States waar hij in New York ging wonen. Met zijn gezondheid ging het bergafwaart maar desondanks sxchilderde hij constant. Op 27 december 1950 zakte hij net buitn het Central Park in elkaar. Tegen deze tijd had hij faam verworven als een grote kracht van de 20e eeuw.

 

- Minna Beckmann-Tube -

136 cm x 106 cm

olie op canvas

eerste vrouw Max Beckmann

Saint Louis Art museum

- Acrobats -

Sait Louis Art Museum

 

 

- Max Beckmann zelfportret -

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars