Sam van Beek
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Beek, Samuel Joseph

Geboren: Amsterdam - 11 juni 1879

Overleden: Amsterdam - 20 september 1957

Atelier/Adres: Laren

Beek, Samuel Joseph ('Sam') van werd op 11 juni 1878 geboren te Amsterdam. Hij werd aanvankelijk in het decoratievak van zijn vader opgeleid. Al spoedig openbaarde zich bij hem, evenals zijn enkele jaren oudere broeder A. van Beek (de Kortenhoefse tekenaar) een ongewoon tekentalent. Hij bezocht daarom een paar jaren de Tekenschool voor Kunstambachten en richtte met enkele anderen een clubje op om te studeren naar levend model. Op 25 jarige leeftijd ging hij zich uitsluitend op de kunst toeleggen, nadat hij inmiddels met succes had geexposeerd op de Vierjaarlijkse tentoonstelling te Arnhem.

In zijn beginperiode hij zuiver impressionistische landschappen, bloemen, stadsgezichten en figuren in blonde, lichte kleuren. Later wordt zijn werk meer de gestijlde vorm. Hij zocht in de uiterlijke verschijning het wezen der dingen en trachtte weer te geven wat hij van binnenuit zag in het stadsbeeld en de vogelwereld. Koningin Wilhelmina kocht in 1915 zijn werk " gezicht op het IJ te Amsterdam. Ook werd door het Prentenkabinet te Amsterdam enkele tekeningen en stadsgezichten aangekocht.

Hij woonde en werkte in Amsterdam en ook in Laren (1907-1909) en in België (1912-1914). Van Beek Schilderde, etste en lithografeerde. Was lid van 'Arti et Amicitiae' en 'St. Lucas' te Amsterdam.

Tentoonstellingen: Stedelijk Museum Amsterdam, tentoonstelling te Zwolle en te Bussum.

Hij overleed te Amsterdam op 20 september 1957.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars

 in bewerking!...