Hugo Berten
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Berten, Hugo

Geboren: Kalk (Dld) - 9 mei 1894

Overleden: Laren - 4 november 1959

Atelier/Adres: Laren - hoek Kerklaan/ Eemnesserweg- Jagerspad " 't Wilgenhoekje"

Berten, Hermann Hugo ('Hugo') werd op 9 mei 1894 geboren te Kalk (Dld) en woonde later ook nog in Keulen. In 1904 verhuisde het gezin Berten naar Nederland. Hij bracht zijn jeugjaren door in Amsterdam tot 1926 en was daarna vele jaren werkzaam in de fabriek van zijn vader. Zijn liefde ging echter uit naar de schilderskunst waarmee hij zich in zijn vrije uren bekwaamde. Hij vormde dus zichzelf. Rond 1926 brak hij met zijn dagelijks werk en verliet Amsterdam om zich eerst in Blaricum en een jaar later in Laren te vestigen met het oogmerk dat hij meer tijd aan de schilderskunst kon wijden.

Hij opende op de Naarderstraat een zaak in schildersbenodigheden en encadrementen in welke omgeving hij zich beter voelde. Omdat hij niet van de kunst hoefde te leven kon hij voor de kunst leven. Vele schilders hadden een bijbaan voor de vaste inkomsten. Berten maakte diverse werken en hij schilderde zeer nauwkeurig o.a. landschappen, waaronder de brug over het Merwedekanaal, de boerderij van Singer, de oude molen aan de Vaart, de Prins Hendrikkade en vele bloemenstillevens. Hij deed dit met grote nauwkeurigheid. Behalve landschappen in het Gooi en Nederland maakte hij deze ook in Zwitserland en Luxemburg. Zijn landschappen zijn mooi-weer-landschappen en stralen evenals zijn bloemstillevens vreugde uit. In de oorlogstijd schilderde hij veel bloemstillevens.

Berten werd 'ontdekt' door de kunsthandelaar van Lier uit Amsterdam Hij exposeerde daar voor het eerst in 1941 op 46-jarige leeftijd met veel succes. "Een talent waarvan men de ontwikkeling met aandacht zal volgen" schreef kunstcriticus Kasper Niehaus over deze expositie. In 1948 heeft Berten nogmaals geëxposeerd samen met Han Hulsbergen, Jan Poortenaar en Pauline Zwaal in de expositiezaal 'Onder 't Hilder' van mevrouw van de Velde aan de Kerklaan in Blaricum.

Hugo Berten overleed te Laren (N.H.) op 4 November 1959 en werd begraven op het St.janskerkhof aldaar.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Boerderij Torenlaan 9 Laren -

- Stilleven bloemen in vaas -

olieverf op doek

Marquant - Laren

klik voor vergroting

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars