Felicien Bobeldijk
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Bobeldijk, Felicien

Geboren: Koog a/d Zaan - 17 oktober 1876

Overleden: Amsterdam - 31 januari 1964

Atelier/Adres: Blaricum -

Bobeldijk, Felicien werd op op 17 oktober 1876 geboren in Koog a/d Zaan. Hij was leerling van de Quillinusschool, de Rijksschool voor Kunstnijverheid en later de Rijksacademie o.l.v. prof. Allebé, Dake en Van der Waaij. Ook kreeg hij lessen van W. Witsen te Amsterdam. In 1897 trok hij naar Heeswijk in Brabant waar hij veel omgang had met de professoren van de Abdij en schilderachtige bevolking waaronder de koeherders die hij met vele tekeningen vastlegde. Verder woonde en werkte te Amsterdam daarna in Blaricum, Castricum en Noord-Brabant (Berlicum 1912) daarna weer in Amsterdam.

Hij schilderde, aquarelleerde, etste, lithografeerde en tekende landschappen, stadsgezichten, portretten en bloemstukken. Hij verwierf In 1900 de Willink van Collenprijs, de St.Lucasprijs en nog diverse medailles zoals in 1913 de zilveren medaille van H.M. de Koningin en in 1926 hij op Arti de gouden medaille van H.M. de Koningin. In 1934 ontving hij de Koninklijke Subsidie.

Hij exposeerde op de tentoonstellingen van St. Lucas, Arti en Pulchri en ook in het buitenland o.a. Voor 1914-1918 in Amerika en daarna in Venetië, Wenen, Barcelona, Parijs en Brussel. In de jaren 1915-1916 tekende Bobeldijk een hele serie portretten van beeldende kunstenaars voor 'De Groene Amsterdammer' o.a. van Allebé, Therèse Schwartze, Bauer, Breitner, Witsen, Tholen, Is. Israëls, Kever, Jan Veth, Derkinderen, Van de Valk, Bastert en Van Looy.

Bobeldijk was lid van de verenigingen 'Arti et Amicitiae' en 'St. Lucas' te Amsterdam en 'Pulchri' in Den Haag. Hij heeft les gegeven aan C.M. Honig en G. Visser. Bobeldijk overleed op 31 januari 1964 te Amsterdam. (Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

lit : In het atelier van den Schilder - Henri H. Calcker

klik voor vergroting
Bloemstilleven

olieverf op doek

48 x 66 cm

gesign. l.o.

Studio 2000 Blaricum

 in bewerking!...  

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars