Gerard de Boer
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Boer, Gerardus (Gerard) Johannes Josephus de

Geboren: Amsterdam - 28 november 1874

Overleden: Laren - 22 januari 1935

Atelier/Adres: Laren - Villa " De Berk" Oude Naarderweg 14

Gerard Johannes Josephus de Boer werd geboren op 28 november 1874 te Amsterdam. Hij was leerling van de Rijksnormaalschool en de Quelliniusschool te Amsterdam. Hij schilderde en tekende landschappen en figuren (personen) en gaf les aan zijn vrouw S.G. van Harlingen.

De Boer woonde vanaf rond 1905 in Laren, ging daarna naar Blaricum waar hij woonde in de boerderij tegenover het toenmalige postkantoor. In 1925 betrok hij in Laren het romatische landhuisje "De Berk" aan de toenmalige Leemzoolscheweg.

De Boer was een bescheiden man en als schilder zou men hem wel als romanticus kunnen noemen. Hij voelde zich sterk aangetrokken tot de ideologieën van Richard Wagner en getuigen hiervan zijn De Boer's schilderijen " de Graalbrug " en de "Fliegende Hollander"

In 1911 werd zijn werk in een recensie omschreven als 'fijn gespikkel en kleurig getintel van feeërieke figuren in bosschen en burchten' in Blaricum bekend als 'zwarte magiër'. De Boer noemde zich geen schilder, maar een verbeeldingsfilosoof. Ook het Gooi inspireerde hem steeds tot het maken van fijne stemmingsstukjes.Zij laatste onafgemaakte werk is een impressie van een Berkenlaantje.

De Boer een van de oprichters geweest van de 'Vereniging van Kunstenaars der Idee'.

(Zie ook het boek De wereld in een dorp van Lien Heyting)

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- De danseres - 1910

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars

 in bewerking!...