Jan Boon
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Boom, Jan

Geboren: Nieuwer-Amstel - 2 december 1882

Overleden: Den Haag - 7 april 1975

Atelier/Adres: - T

ZIE OOK: http://home.planet.nl/~emhabben/JanBoon/

Boon, Jan; werd op 2 december 1882 geboren te Nieuwer-Amstel (thans Amstelveen). Hij was leerling van Ch. L. Ph. Zileken (van 11de-16de jaar), van J.H. Maris (een jaar), van de Akademie v. B.K. in Den Haag (avondcursus van 16de-21e jaar) o.l.v. Fr. Jansen en Van IJzeren, heeft ook les gehad van C. Koppenol. Hij woonde en werkte in Den Haag tot 1906. Daarna 3 jaar in Amsterdam 1906 &endash; 1908, Rijswijk (ZH) 1908-1914, Amerongen 1914-1919 daarna in Blaricum tussen 1919-1922, Oostenrijk (Fraunkirchen) na 1922, Brussel. Vanaf 1930 in Bilthoven. Schilderde, aquarelleerde, tekende etste, lithografeerde, maakte portretten, landschappen en stillevens. Houtgraveur en beeldhouwer.

Het werk van Jan Boon wordt gerekend tot het Nieuwe Realisme, een stroming die zich vanaf het midden van de jaren twintig in de Nederlandse schilderkunst manifesteerde. De schilders die tot deze stroming behoorden streefden naar een zo objectief mogelijke weergave van de werkelijkheid. Geliefde onderwerpen van de schilder en beeldhouwer Boon waren stillevens en bloemstukken, afgewisseld met naakten, landschappen en stadsgezichten. Kenmerkend voor zijn werk zijn de zorgvuldig opgebouwde compositie, met veel aandacht voor het vormgebruik, de kleurstelling en de stofuitdrukking. Jan Boon bleef tot op zeer hoge leeftijd werken. In de catalogus die verscheen bij de tentoonstelling die zijn 90e verjaardag markeerde wordt opgemerkt dat hij nog altijd actief is als kunstenaar. Jan Boon overleed op 7 april 1975 te Den Haag

In 1906 en 1907 ontving hij jaargeld van koningin Wilhelmina. Hij behaalde o.m. de bronzen medaille te Brussel in 1908 en de zilveren medaille op de vierjaarlijkse tentoonstelling te Arnhem. Lid van 'P.U.G.'en was ook lid van 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam.

Hij gaf les aan J.W.F. Bruin, A.J. barones van Heeckeren, H.P.J. Tutein Nolthenius, J. Wierdsma en B. Zijlstra; gaf raadgevingen aan G. van Nifterik.

Publicaties:
's-Gravesande, G.H., 'Jan Boon als graficus', in: Halcyon , 1942 no.9 (tijdschrift)
Groeneveldt, mr. H., 'Jan Boon als schilder', in Maandblad voor beeldende kunsten, 1932 no 10, p. 308-310 (tijschrift).
Swillens, P.T.A., Jan Boon, schilder, teekenaar, etser, houtsnijder , N.V. Leiter-Nypels, Maastricht, z.jr. (ca. 1940).
Swillens, P.T.A., Nederland in de prentkunst (Heemschut reeks)
Brozkova, dr. L, Nederlandse grafiek na 1945 uit eigen bezit , Centraal Museum Utrecht 1972.

Werken van Boon bevinden zich binnen Nederland in ieder geval in de collecties van het Centraal Museum te Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem en het Kröller-Müller Museum. Het werk maakt doorgaans geen deel van de vaste opstelling in deze musea. De recentste tentoonstelling van werk van Boon was in 2000 in het Haagse Gemeentemuseum te zien. Daarvoor was er een grote expositie in het Museum Bredius in 1972.

- Stilleven met tomaten in een emaillen schaal

olie op doek 41x37cm.

coll. Simonis&Buunk -Ede

- Dr.Julius Röntgen -

tekening

- Scheepswerf te Amsterdam -

ets

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars