Martin Borgord
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, beeldhouwer

Naam: Borgord, Martin

geboren: Ø stra Gausdal Noorwegen - 8 februari 1866

Overleden: Riverside (Calif.) - 25 maart 1935

Atelier/Adres: woonde in Laren bij de familie Singer op de Naarderstraat.

Martin Borgord werd geboren op 8 februari 1866 in Guasdal in Noorwegen als zoon van Petter Klemethaugen en Johanne Oudensdotter Vasrus. Vader Klemethaugen kocht niet lang na zijn geboorte een boerderij die "Borgard" werd genoemd. Vaak werd in die tijd dan de naam van de boerderij overgenomen en de familie ging door met de veranderde naam Borgord. Niet precies gelijk maar de reden daarvan is onbekend. De ouders van Martin overleden al op zijn vijftienjarige leeftijd en hij werd verder opgevoed door een oom en tnate in Oslo. Bij dit gezin kwam hij in contact met bekenden die naar Amerika waren geëmigreerd en waarschijnlijk werd Martin, door de verhalen over het land met de ongekende mogelijkheden, zodanig geinteresseerd dat hij daar naar toe ging. Zijn voorliefde was om kunstenaar te worden. In Pittsburgh op de kunstacademie kwam hij in contact met medeleerling William Henry Singer, zoon van een staalhandelaar die mil;jonair was geworden tijdens de burgeroorlog door het leveren van staal. Beide mochten elkaar en dat uitte zich in een levenslange vriendschap.

Hij studeerde in Parijs bij Jean-Paul Laurens en W.L. Chase in New York. Naderhand is Martin Borgord in 1901 met William Singer en zijn vrouw Anne naar Laren gekomen waar hij woonde en werkte in de villa "De Zwanen" die de familie Singer daar had laten bouwen. Circa 1906 keert hij terug naar Pittsburgh en werd directeur van de Artschool van Het Carnegie Institue en de Allegheny School of painting. Rond 1899 exposeerde hij zijn werk in de Macbeth Gallery in New York City. In Parijs ontving hij een medaille op de Salon exhibition in 1905 en in 1913 en 1919 exposeerde hij in New York in de National Academy of Design.

In 1911 keert hij terug naar Laren ten huize van de Familie Singer. Zij reizen vaak samen naar Noorwegen en Verenigde Staten in 1916 en 1918 werkte en exposeerde hij Old Lyme Connecticut. Hij werkte daar in een atelier achter het Florence Griswold House. In 1919 vertrekt hij naar Noorwegen en woont later vermoedelijk in de V.S.

Hij was een prominent schilder van Landschappen, portretten, stillevens en havengezichten en later beeldhouwen. Zijn schilderwerk behoorde tot het realisme, een zeer nauwkeurige weergave van het geschilderde onderwerp, bijna als de scherpte van een foto. Als beeldhouwer liet hij zich sterk beinvloeden door Auguste Rodin (1840-1917). Martin Borgord werd begraven op het St.Janskerkhof op de algemene begraafplaats in Laren.

 

klik hier voor vergroting
- Griet Smit-Calis uit Laren - 1909

olieverf

Singer Museum Laren

- Larense boer "Lammert Wortel" - 1909

olieverf

Singer Museum Laren

klik hier voor vergroting

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars