Tjerk Bottema
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Bottema, Tjerk

Geboren: Bovenknijpe (gem. Schoterland) - 4 maart 1882

Overleden: 21 juni 1940 (in het Kanaal)

Atelier/Adres: Laren - Houtweg

Tjerk Bottema werd op 4 maart 1882 geboren te Bovenknijpe (gem. Schoterland, Fr.) Broer van Tjeerd Bottema. Hij was leerling van de Rijkskweekschool voor onderwijzers te Maastricht, de kunstnijverheidsschool te Amsterdam, de Rijksakademie te Amsterdam tussen 1901 en 1904 o.l.v. A. Allebé, G. Sturm en N. van der Waay. Verder kreeg hij les van de Akadmie te Antwerpen.

Hij woonde en werkte in Bovenknijpe, Langezwaag, Tijnje, Amsterdam, Antwerpen, Londen 1910, Berlijn tot 1914, Laren (Houtweg 2L/472 Laren adresboek 1914 & 1916) tot 1914, Italië en woonde van ca. 1920 af in Parijs, later Cachan bij Parijs.

Hij schilderde, aquarelleerde, tekende (pentek.) landschappen (o.m. uit Lapland, Sicilië, Frankrijk, Spanje enz.), stadsgezichten (Londen, Amsterdam) en portretten. Hij maakte affiches in litho voor bioscopen te Berlijn, leverde politieke prenten in De Notenkraker. Hij was zeer bekend om zijn karikatuurtekeningen. Bottema gaf les aan J. Leopoldt en P.S. Stenneberg. Hij was lid van 'St. Lucas' te Amsterdam. Herdenkingstentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam.

Bottema overleed op 21 juni 1940 toen hij uit Bordeau (Fr) vluchtte op de S.S. Bernice die in het Kanaal midscheeps een ontploffing had en vermoedelijk werd getorpedeerd, hoewel in Britse en Duitse archieven vast kwam te staan dat er op die dag geen U-Boot activitieten waren.

klik voor vergroting
- Vader met kind -

olieverf op doek

partic. bezit CT

- Boogbrug -

 

-Schering en inslag -

Bron: De Notenkraker 29-3-'24

 

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars