"Leopold "Pol" Businger
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

businger

Kunstschilder

Naam: Leopold Joost Eduard Businger

Geboren: 17 augustus 1897 - Amsterdam

Overleden: oktober 1973 - Hilversum

Atelier/Adres: - Laren - ?

businger sgn

Businger, Leopold Joost Eduard ('Pol') werd op 17 augustus 1879 geboren te Amsterdam. Hij was een autodidakt in de beeldende kunst; zijn formele opleiding was in de tandheelkunde. Pol's vader kwam uit Zwitserland en had zich in Nederland als tandarts gevestigd en kreeg aldaar een bloeiende praktijk. Twee van de drie zonen waaronder Pol volgden het voorbeeld van hun vader. Echter, Pol werd het al vroeg duidelijk dat hij grote behoefte had om zich in de beeldende kunst te begeven. Enige vroege werken getuigen duidelijk van een "art nouveau" (Toorop) invloed, doch later vond hij zijn eigen stijl.

Zijn jeugd heeft hij in Amsterdam en Bussum doorgebracht, gevolgd door een studietijd in Utrecht. De Bussumse jaren waren de sleutel tot kennismaking met de Larense kunstgemeenschap, alsmede met zijn vrouw Helena Margaretha (Ina) Schimpf, die sinds haar jeugd een sterke associatie had met de kunstenaars.

Hij woonde en werkte in Amsterdam, Laren (N.H.), Schoten (als tandarts), Huizen (NH), Zwitserland (o.a. te Locarno), Den Haag, Utrecht. Waar hij ook was, er werd altijd wel op de een of andere manier een atelier ingercht. Als hij reisde ging dat nooit zonder verf, penselen en palet.

Pol schilderde en tekende (ook pastel) landschap, stilleven en portret. Aan tentoonstellingen, zowel in Laren als in Naarden heeft hij trouw deelgenomen. Hij was tevens een vaardig violist. Pol overleed in 1973 te Hilversum.

Lid van de vereniging v. B.K. 'Naarden-Bussum'.

businger5

 

- stilleven met vaas en schaal -

? x ?

olie op canvas

 

 

- Portret van een vrouw -

-

businger2

businger7

 

- Vrije expresie -

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars