William Degouve de Nuncques
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: William Degouve de Nuncques

Geboren: 1876

Overleden: 1935

Atelier/Adres: - Blaricum - ?

Degouve de Nuncques, William werd in 1867 in de Belgische Ardennen geboren. Na de Frans-Pruissische oorlog (1870-1871) vestigde zijn ouders zich in België. Hij werd al jong aangemoedigd door zijn vader, de excentrieke afstammeling van een oud Frans geslacht. Degouve deelde in 1883 een atelier met Toorop, waardoor hij in hoge mate beinvloed werd en symbolistisch ging schilderen.Ook werd hij later geinspireerd door Henry de Groux. In 1884 trouwde hij met de schoonzuster van de Belgische dichter Emile Verhaeren. In Parijs kwam hij in contact met Rodin, Puvis de Chavannes and Maurice Denis. Zijn werken hebben een hoge vernieuwende kwaliteit en zijn vaak mysterisch. .

Degouve de Nuncques was lid van de avant-garde group Les XX en later exposeerde hij zijn werk in "the Libre Esthétique". Hij reisde veel en schilderde landschappen van Italië, Oostenrijk en Frankrijk., vaak 'snachts in parken. Hij blonk uit in het gebruik van pastel. Twee werken in het bijzonder demonstreren de magisch kwaliteit van zijn werk: Pink House (1892; Otterlo, Kröller-Müller) en Peacocks (1896; Brussels, Mus. A. Mod.) Hij was een groot vriend van Puvis de Chavannes (1824-1898)

Tussen 1900 en 1902 Degouve de Nuncques woonde met zijn vrouw op the Balearen; hij schilderde daar de ruige kustlijn. Na aan een religieuse crisis te hebben doorstaan ca. 1910, schilderde hij werken die zijn gemartelde geest weerspiegelde. De Eerste Wereldoorlog was de oorzaak dat hij als vluchteling naar Nederland kwam. Tussen 1915 en 1919 woonde hij in Blaricum. Hij was een duidelijke symbolist die zijn visie op de wereld van denken en dromen wilde verbeteren. In 1919 werd hij overvallen door de dood van zijn vrouw en verloor daarna de controle over zijn hand. In 1930 trouwde hij met de vrouw die hem door zijn crisis had geholpen. Zij vestigde zich in Stavelot, waar hij zichzelf opdroeg om alleen nog maar sneeuwlandschappen te schilderen..

Diverse Musea in België o.a. Het Museum voor Schone Kunsten en ook in München hebben werken van hem in bezit.

Degouve de Nuncques overleed in 1935.

- Pauwen -

Peacocks

(1896; Brussels, Mus. A. Mod.)

- Pink House -

(1892; Otterlo, Kröller-Müller)

- Herfstlandschap met koeien -

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars