Franz Deutmann
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Deutmann, Franz Wilhelm Maria

Geboren: Zwolle - 27 maart 1867

Overleden: Blaricum - 18 juli 1915

Atelier/Adres: Blaricum - Eemnesserweg 19

Franz Deutmann werd op 27 maart 1867 te Zwolle geboren. Na 1891 verbleef hij in Amsterdam waar hij ernstig te kampen had met financiele problemen. Om die redenen vatte hij voor een jaar het vak van zijn vader op en werd fotograaf. In 1896 was hij er blijkbaar wat bovenop gekomen en huurde hij een atelier op de Rozengracht. Daar schilderde hij portretten maar ook figuren buiten of in interieurs. Het waren nogal matte, duistere en zwaarmoedige voorstellingen met trieste kinderen die zijn gedeprimeerde en weinig vrolijke aard duldelijk weerspiegelen.

De omgang met de Gooise schilders leek hem wat op te vrolijken want daar werd zijn palet beduidend lichter en zijn schilderstijl levendiger. Daar begon hij ook Larense interieurs te schilderen, maar ook daarin bleefeen trieste melancholie doorklinken. In laterejaren noodzaakten psychische moeilijkheden hem op zijn atelier te blijven werken waar hij toen een aantal bloemstillevens schilderde.

Later in 1903 vestigde hij zich in Laren in de voorkant van een boerderij. Zijn werk had een trieste ondertoon waarvan de reden waarschijnlijk zijn psychische moielijkheden waren. Hoewel technisch een verdienstelijk kunstenaar heeft hij met zijn werken nooit erg veel succes gehad. De laatste 3 jaren voor zijn overlijden woonde hij op het adres Eemnesserweg 19 te Blaricum het huis "Heide-Weide" waar diverse schilders en schrijvers hebben gewoond o.a. Victor van Friesland.

Hij overleed in Blaricum op 18 juli 1915 op achtenveertigjarige leeftijd

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

klik voor vergroting

in bewerking!...

klik voor vergroting

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars