Jac. Eriks
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Eriks, Jacob

Geboren: Amsterdam - 2 december 1895

Overleden: Laren - 26 december 1965

Atelier/Adres: Laren - Koloniepad 3

Koloniepad 3 (huis is afgebroken)

Eriks, Jacob ('Jac') werd op 2 december 1895 geboren te Amsterdam. Hij was leerling van de Amsterdamse Tekenschool voor Kunstambachten. Na de tekenschool te hebben doorlopen kreeg hij een betrekking als décorschilder in de Stadsschouwburg en daarna werd hij in 1917 op aanraden van Breitner ingeschreven aan de Rijks Academie te Amsterdam o.l.v. Jurres en Van der Pluym. Als kroon op zijn studie werd hem in 1923 de Rijkssubsidie voor jonge beeldende kunstenaars toegekend. .

In 1924 vond hij een atelier in Laren aan het Koloniepad, waar hij tot zijn huwelijk in 1928 een waar kluizenaarsleven leidde. Aanvankelijk kreeg hij nog veel opdrachten voor muurschilderingen in openbare gebouwen als kerken en o.a. de trouwzaal van het gemeentehuis in Huizen. Voor zijn landschapsschilderijen werkte hij eerst in de naaste omgeving, maar voor nieuwe inspiratie trok hij steeds verder weg. Zo schilderde hij in Giethoorn, Twente, Limburg, de Ardennen, Parijs, de Franse Alpen en in Noorwegen.

Ook kreeg hij bekendheid als portretschilder. Na opdrachten van particulieren volgden opdrachten voor het maken van portretten van meerdere hoogleraren o.a. van Prof. Hugo de Vries, Prof. Dr. J.Waterink en Prof. Dr. J.Severijn. Portretten van Koningin Juliana kregen een plaats in verscheidene raadszalen van gemeentehuizen o.a. in Barneveld, Hattum, Hoogeveen en Huizen. Eriks werkte het meest in olieverf op linnen. Toch zijn er ook geëtste portretten en vooral kinderportretjes in pastel.

In 1924 werd hij lid van de kunstenaarsvereniging "St. Lucas" te Amsterdam. Als lid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum nam hij deel aan de jaarlijkse exposities in hotel Hamdorff. Ook exposeerde hij als lid van St. Lucas in Amsterdam. Daarnaast heeft hij meerdere eigen exposities gehouden zoals in 1936 in de Openbare Leeszaal en Bibliotheek van Laren-Blaricum.

Jarenlang was hij penningmeester en van 1945 tot 1960 voorzitter van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Als waardering voor het werk dat hij al die jaren voor de Vereniging deed, werd hij in 1960 benoemd tot erelid.

Op 25 december 1965 overleed Jac. Eriks na een arbeidzaam schildersleven in Laren.

( S.J.Mak van Waay 1870-1940.)

klik hier voor vergroting
- Koningin Juliana -

olieverf op doek

Raadzaal stadhuis Barneveld

- Bomenkap Brink Laren wegens Iepenziekte -

olieverf op doek

partic bezit

klik hier voor vergroting

- Portret Prof.Dr. J. Severijn, theoloog Utrecht -

olieverf op doek dec.1953

- Portret Prof.Dr. Hugo de Vries -

ets

particulier bezit

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars