Anton Fortuin
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer, houtsnijwerk

Naam: Fortuin, Antonie

Geboren: Amsterdam - 23 juni 1890

Overleden: Utrecht - 31 mei 1967

Atelier/Adres: - Laren - Velthuysenlaan 18 later op het Zevenend.

Velthuysenlaan 18-20

Fortuin, Anton werd op 23 juni 1890 te Amsterdam geboren. Hij volgde de Avondtekenschool te Amsterdam en later de Academie te Gent. Hij woonde en werkte in Amsterdam en vanaf 1931 in laren op de Velhuysenlaan 18-20.

In het begin 20&endash;er jaren had Fortuin een atelier op de prinsengracht in Amsterdam.Hier is hij begonnen met houtsneden voor de Mail-schepen naar de Oost. Dit atelier was snel te klein enhij verhuisde naar de Prinsengracht 1083, een toenmalig pakhuis. In de hoogtijdagen, werkten daar zo'n 10 tot 20 beeldhouwers,houtbewerkers en anderehelpers, om de massale hoeveel decoraties en interieurs voor deze schepen te maken. Hij werkte aan de interieurs van de Mij. "Nederland", "Pakketvaart", Java-China-Japan-lijn. o.a. aan de "P.C.Hooft". "Nieuw Holland", "Jagersfontein. Er bestaan no aantekeningen van werk voor de Ms "Marnix van St Aldegonde" en de "Johan van Oldebarneveld " en nog vele andere schepen. Deze schepen waren drijvende paleisen en helaas is bijna al dat moois op de bodem van de zee terecht gekomen in de laatste wereldoorlog. Wat overbleef werd na de oorlog kaal gestript tijdens de ombouw als militair troepen transportschip. Veel van de opdrachten kwamen van o.a Lion Cachet ,W. Penaat. Naast deze meestal vrij globale opdrachten ( Soms werd er gevraag naar houtsnijwerk over lengtes van 5 en bijna 10 meter, werkte Fortuin aan zijn eigen opdrachten voor allerlei interieurs in de stad.

Begin 1930 verhuisde hij naar Laren en kocht Veldhuizenlaan 18 en 20 ( twee onder een kap) .Of de grote economische depressie van die tijd zorgde dat er geen opdrachten meer kwamen weet ik niet , maar ik weet wel dat het dubbele pand tot vlak voor de tweede wereldoorlog als pension gerund werd. Zijn werk als beeldhouwer zette hij voort in een atelier op het Zevenend op de plaats waar nu de Endemol kantoren staan. Nog later, - rond 1960 - toen hij niet meer zo goed ter been was, werd in de achtertuin van nr. 20 een nieuw atelier gebouwd en dat is in gebruik gebleven tot zijn dood. In laren werkte Fortuin o.a. voor de grafische vormgever en binnenhuisarchitect N.P. de Koo (1881-1960). Deze woonde vanaf 1942 tot aan zijn overlijden in landhuis De Zonnekamp op de Torenlaan in Laren. Dit landhuis werd ontworpen door Johan Georg van Caspel.

In het algemeen is er slecht gedocumenteerd waar het werk van Fortuin gebleven is en er is niet veel in de openbaarheid overgebleven. Men vermoedt dat er in Amsterdam en elders nog wel vrij veel bij particuleren te vinden is .In de hongerwinter van 1944 werden er veel heiligen beeldjes, pieta's etc en dierfiguren op verzoek van de locale boeren geruild tegen een zak meel of een paar pond boter.

Fortuin heeft onder andere les gegeven aan William Oosterhof tegen (1895 tot 1968) die blijkbaar furore gemaakt heeft in Canada en daar nationale bekendheid genoot. Hij vervaardigde tevens; klein plastiek, sierlijke gebruiksvoorwerpen en reliefs. Anton Fortuin overleed te Utrecht op 31 mei 1967.

Tenstoonstelling: Kunst van heden Rijksmuseum 1939, o.a. "Kop van een Visscher".. Hij was lid van de Mij. 'Rembrandt' en de vereniging 'Laren-Blaricum'

(Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940), ~Scheen 1969, Van Hall.

klik voor vergroting
- Houtsnede hond -

collectie Gemeente Laren

- Houtsnede -

collectie Gemeente Laren

klik voor vergroting

 

 

- Anton Fortuin zelfportret -

Houtsnede

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars

 

 in bewerking!...