Leo Gestel
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Gestel, Leo (Leendert)

Geboren: Woerden - 22 november 1881

Overleden: Blaricum - 26 november 1941

Atelier/Adres: Blaricum -Huizerhoogt.

Leo Gestel werd op 22 november 1881 te Woerden geboren. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, de schilder W. Gestel en van zijn oom D. Gestel te Eindhoven. Daarna was hij leerling aan de Rijksnormaalschool voor tekenkunst te Amsterdam o.l.v. Huybers en Visser. In 1899 behaalde hij de Lagere act Handteekenen. Hij studeerde daarna verder tot 1904 aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en deed ook avondklassen naakt o.l.v. prof. A. Allebé en N. van der Waay.

Hij werkte op diverse plaatsen in Nederland onder andere in Laren in 1904 en tussen 1917 en 1920 te Bergen. In 1928 heeft hij ook in Vlaanderen en Parijs en Mallorca gewerkt. In 1915 was hij medeoprichter van de Hollandse Kunstenaarskring samen met Breitenstein, Van Blaaderen, P. v.d. Hem, K. Maks, F. Hart Nibrig, H. Wolter. Deze Kring had tot doel om juryvrije tentoonstellingen te organiseren. Hij geldt als één van de wegbereiders van de moderne kunst in Nederland. Samen met Jan Slyters en Piet Mondriaan en enkele anderen veroorzaakthe hij aan het begin van de 20e eeuw nogal wat opschudding. De schilderijen die de heren lieten zien, vormde een explosie van kleur, temidden van de nogal donkere en traditionele doeken waaronder de Nederlandse kunstwereld werd gedomineerd. Gestel trok er veel op uit. In 1923 en '24 reisde hij via Duitsland naar Italië, later maakte hij talloze uitstapjes onder andere naar Parijs. Hij bezocht dorpjes als Huizen en Spakenburg en badplaatsen als Zandvoort, Bloemendaal en Naarden aan Zee. Ook fietste hij regelmatig richting Overijssel en in 1939 ging hij op fietsvakantie naar Zuid Limburg. Vele tekeningen op tentoonstellingen herinneren aan die reizen. Hij heeft het Beierse landschap vastgelegd, de tegen de heuvels geplakte dorpjes in Italië, de baadsters op de stranden en de paarden en koeien in de wei. Waar hij ook was, Gestel tekende.

In februari 1929 ging zijn atelier in Bergen in vlammen op en een groot deel van zijn jeugdwerken en studies gingen daarbij verloren. Hij vond in Blaricum op het Huizerhoogt een atelierwoning en ging daar wonen. Het was bekend dat hij niet, zoals veel van zijn kunstbroeders, door het Gooise landschap werd aangetrokken, maar de afstand Amsterdam - Blaricum was voor hem gunstig, zodat hij wekelijks naar de hoofdstad ging om daar modeltekeningen te maken. Deze tekeningen zijn zeer gevarieerd.; van grazieuze naturalistische naakten tot plompe vrouwen.

De veelzijdige Gestel had vele genres: portretten, stillevens en figuren en legde deze vast zowel met waterverf, olieverf als met potlood. Daarnaast maakte hij illustraties voor boeken etc. Ook heeft hij opdrachten gemaakt voor Philips Nederland. Tussen 1930 en 1934 schilderde hij enkel figuren.Toen Gestel op 26 november 1941 overleed, liet hij een enorme collectie werken na. Het grootste deel van deze verzameling is sinds enige tijd in het bezit van het Instituut Collectie Nederland (de voormalige Rijksdienst Beeldende Kunst). Leo Gestel verwierf vooral bekendheid als wegbereider van de moderne kunst in Nederland, waar hij als een van de eersten stijlen als fauvisme en kubisme assimileerde. Sinds kort groeit echter ook de belangstelling voor zijn latere expressionistische werk uit de jaren 20 en 30. De Gestel-collectie van het ICN bestaat - op enkele uitzonderingen na, waaronder een paar vroege portretten - vrijwel uitsluitend uit werk van deze periode. Een periode waarin Gestel zeer productief was: naast de bijna 5000 losse bladen bevat de verzameling ca. 120 schetsblokken. Dit had nog meer kunnen zijn, ware het niet dat Gestels atelier in Bergen in februari 1929 door brand werd verwoest, waarbij zijn werk uit vroegere jaren nagenoeg volledig verloren ging. Overigens zijn ettelijke door vuur aangevreten tekeningen bewaard gebleven.

Tussen 1933 en zijn dood in 1941 werd hij meerder malen opgenomen in het St. Jansziekenhuis in Laren vanwege zijn maagproblemen. Hij werd begraven op de begraafplaats Westerveld op vierzenzestigjarige leeftijd.

Litteratuur: Leo Gestel is volledig beschreven door prof. Willem van der Pluym in zijn werk "Leo Gestel en zijn werk" en K. Niehaus met " Levende Nederlandse Kunst. (Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940)

 

- Compositie met paarden - 1929

pastel 69 x 84

collectie gem. Blaricum

- Pratende mannen -

collectie Gemeente Laren

klik voor vergroting
- Compositie met paarden -

collectie Gemeente Laren

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars