Frits Goosen
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, beeldhouwer

Naam: Goosen, Frederik, Johannes

Geboren: Hilversum - 13 december 1943

Overleden: L

Atelier/Adres: - Blaricum - Waterschapslaan 14

Frederik, Johannes Goosen werd op 13 december 1943 in Hilversum geboren. Al vroeg openbaarde zich zijn passie voor tekenen Thuis begon het met het natekenen van een aquarel, voorstellende Scheveningse bommen op het strand van Jacob Maris. Zijn kunstzinnigheid werd op school onderkend door een leraar die hem in plaats van strafwerk te geven hem de Hilversumse kerken liet natekenen. Verder was hij bevriend met een van de zoons van de schilder Van Vlaardingen en dit contact met de kunst. Zijn ouders hadden het financieel niet breed en Frits werd wegens de maandelijkse toelage op de bedrijfsschool van Philips te Hilversum geplaatst voor de opleiding tot radiomonteur. Maar deze richting was aan hem niet besteed. Zijn militaire dienstplicht werd vervuld bij de vaderlandse marine. Zijn directe commandant liet Frits verschillende scheepstypen schilderen in ruil voor extra verlof en dit zal zeker stimulerend hebben gewerkt. In deze maritieme diensttijd kwam hij in contact met het sleepvaart- en havenbedrijf O.Hansen & Zn, destijds gevestigd aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam.
 

klik voor vergroting
- Haven van Hoorn -

olieverf op doek

60 x 90 cm L.O.

Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum

Frits wilde na zijn diensttijd een opleiding volgen aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, maar zijn moeder stond hem dat niet toe gezien de nog steeds bestaande karige financiële situatie. Hij trad in dienst van dit bedrijf en bleef daar 11 jaar werken. In deze tijd leerde hij zijn vrouw Greetje kennen. Haar vader had in Hilversum een winkel in woninginrichting en bood Frits aan om de schilderijen die hij in zijn vrije tijd maakte in zijn winkel te verkopen. Dit en de onderkenning van zijn talent door de Hilversumse lijstenmaker Rooda stimuleerde hem zodanig dat hij zich in 1976 fulltime aan zijn kunst ging wijden. Goosen noemt zichzelf een autodidact, maar hij is meer dan dat. Het schilderen zat al in zijn genen en moeiteloos produceert hij werken die eenvoudig te vergelijken zijn met de oude meesters. Men kan hem gerust een eigentijdse Tholen (bekend als "de zeeschilder") noemen.
Zijn onderwerpen zijn hoofdzakelijk maritiem en landschappen. Daarnaast maakt hij ook portretten. Zijn werk is realistisch en impressionistisch tegelijk en zo natuurlijk. Het toont een groot gevoel van compositie en licht. Hij schilderde in Nederland onder andere in Loosdrecht, Hoorn, Enkhuizen, Workum, Makkum, Stavoren. Ook de Amsterdamse grachtenhoekjes werden niet overgeslagen. Na zijn eerste solotentoonstelling bleef het succes niet uit. Deze expositie verraste niet alleen veel kunstminnaars en kunsthandelaars hier in Nederland maar ook in het buitenland. In 1982 volgde er al een expositie in de Ledgowan gallery in Londen. het jaar daarna een expositie in Zwiterland en in 1984 in Duitsland. Twee jaar later werd zijn werk ook in America bekend met het nodige succes. Reden genoeg voor Goosen om daar naar toe te gaan en te gaan schilderen en etsen. Dit verblijf resulteerde in 1988 in een belangrijke onderscheiding; de "Award of Excellence" uitgereikt tijdens de opening van de Ninth Annual Mystic International in het Seaport Museum in Mystic, Connecticut.

- De Egberdina -

olieverf op doek

50 x 70 cm L.O.

Exposities; solo
1981 Art Gallery Gérard, Wassenaar - Pittodrie House Galery, Pitcaple,Schotland. 1982 Ledgowan Gallery, Londen - Art Gallery Gérard, Wassenaar - Kunsthandel Borzo, Den Bosch. 1983 Galerie Bijou, Bazel - Galerie Spalenberg, Bazel - Galerie d'Hermance, Genève - Art Gallery Gérard, Wassenaar. 1984 Kunsthandel Borzo, Den Bosch - Galerie Cohnen, Mönchengladbach. 1985 Galerie d'Hermance, Genève - Art Gallery Gérard, Wassenaar - Ledgowan Gallery, Londen. 1986 Kunsthandel Borzo, Den Bosch - Smith Gallery, New York - The Atlantic Gallery, Washington - Art Gallery Gérard, Wassenaar. 1987 Galerie d'Hermance, Genève - Oliver Swann Galleries, Londen - Smith Gallery, New York. 1988 Mystic Seaport Museum, Mystic USA - Art Gallery Gérard, Wassenaar. 1989 Oliver Swann Galleries, Londen - Galerie d'Hermance, Genève. 1990 Malcolm Innes Gallery, Edinburgh - Galerie d'Hermance, Genève. 1991 Art Gallery Gérard, Wassenaar - Galerie d'Hermance, Genève - Malcolm Innes Gallery, Edinburgh - The Atlantic Gallery, Washington - Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop. 1992 't Kunsthuis van het Oosten, Enschede. 1993 Kunsthandel Wim de Boer, Alkmaar - Galerie d'Hermance, Genève - Mystic Seaport Museum, Mystic USA - Galerie Gisela Dünnebacke, Düsseldorf - Oliver Swann Galleries. 1994 Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop. 1995 Galleri Lauritzen, Frederikstad (N) - Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop. 1997 Galerie De Veenderij, Vinkeveen - Galerie d'Hermance, Genève. 1998 Galerie Groote, Zwolle - Galleri Arctandria, Oslo. 1999 Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum. 1999 Galerie d'Hermance, Genève. 2000 Galleri Arctandria, Oslo - Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum. 2001 Galerie d'Hermance, Genève - Hereford Tidal Wave Gallery, UK- Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop. 2002 Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum - Galleri Arctandria, Oslo. 2003 Galerie d'Hermance, Genève - Galerie van Veen en Vendelbosch, Dordrecht. 2004 Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum
 
Prijzen:
1988 "Award of Excellence", Mystic Seaport Museum. 2001 Rudolph J. Schaefer Maritime Heritage Award", Mystic Seaport Museum. 2002 " Publieksprijs Enkhuizen, tentoonstelling "Neerlands Gouden Vloot en de zee".
 
Frits Goosen is lid van de verenigingen; Royal Society of Marine Artists UK - Kunstenaarscollectief Gooi en Vechtstreek - Enschedees Kunstenaarscollectief.
zie ook: Frits Goosen 20 jaar schilderen ISBN 9073931061

klik voor vergroting
- Zeilschepen op zee -

olieverf op doek

60 x 90 cm L.O.

Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum

- Nieuwsgierig -

olieverf op doek

50 x 70 cm R.O.

Kunsthandel Gosse Goosen, Blaricum

 

klik voor vergroting

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars