Herman Heijenbrock
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Heijenbrock, Johan Coenraad Herman

Geboren: Amsterdam - 27 juli 1871

Overleden: Blaricum - 18 maart 1948

Atelier/Adres:Blaricum - Melkweg 2 'villa Fluos'

Johan Coenraad Herman Heyenbrock werd op 27 juli 1871 in Amsterdam geboren. Hij was leerling van de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.

Aanvankelijk was hij toneeldecorateur en daarna journalist Later begon hij te schilderen en maakte ook litho's en pastels. Met name zijn pastels van fabrieksinterieurs zijn bijzonder. Deze ademen de sfeer van de vaak sombere ruimten, die worden verlicht door stookvuren. Hij was een weinig opvallend figuur toen hij zich rond 1900 onder de schilders in het Gooi mengde. Zijn picturale binding met dit gebied bleef beperkt tot enkele beelden in de Gooise textielbedrijven. Op 1 maart 1899 schreef hij zich in Blaricum in op het adres Melkweg 2.

Toen de machinale produktie van tapijten gedurende de oorlog bij Van den Brink en Campman in Laren bij gebrek aan wol was stilgelegd, werd het werk gaande gehouden als handweverij met lompen als grondstof Herman Heyenbrock maakte daar in 1943 een krijttekening van. Wel exposeerde hij zijn werken op de tentoonstellingen van de Gooise schilders, maar verder heeft hij weinig van zich doen spreken. Heyenbrock bouwde zich in zijn hoedanigheid een grote naam op en hij verkocht regelmatig. Hij werd genoemd 'de schilder van licht en arbeid'

Als oprichter van het Museum van de Arbeid in Amsterdam in 1928, bevestigde hij zijn affiniteit met de werkende mensheid en de industrie. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam. In 1933/34 was hij mede-oprichter en eerste directeur van het Goois Museum te Hilversum.

Op 18 maart 1948 overleed Heyenbrock in Blaricum.

literatuur: M.J. Brusse: in de Hollandse Revue en Plasschaert: 'Hollandse Schilderkunst'

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

(Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940)

klik hier voor vergroting
- Handweven bij van den Brink & Campman Laren-

gouache door Herman Heyenbrock

- Interieur van een smederij -

olieverf op doek

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars