Ben Hosman
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, beeldhouwer

Naam: Hosman, Benardus Petrus

Geboren: Bussum - 15 maart 1919

Overleden: Blaricum 22 januari 2009

Atelier/Adres: - Laren - Koloniepad 6

Ben Hosman werd in 1919 geboren. hij kreeg al jong zijn eerste schilderlessen op de avondacademie in Amsterdam. In 1937 stond hij model voor een kunstschilder en werd daardoor geinspireerd om zelf te gaan schilderen. Hij kreeg onder andere les van de bekende Amsterdamse schilder Cees van Ijsseldijk en maakte in datzelfde jaar zijn eerste olieverfschilderij. Zijn voorkeur gaat uit naar vrouwelijke vormen. Van 1945 tot 1977 was hij actief in het zakenleven en reisde veel in de wijngebieden van Frankrijk, Spanje en Italië. In die periode benutte hij alle vrije uren voor het maken van aquarellen van wijngaarden, chataeaux en wijnboeren. In het midden van de jaren zeventig is hij zijn schildershartstocht voor honderd procent actief gaan bedrijven, Veel van zijn inspiratie werd gevonden in Nederlandse landschappen en stranden, de unieke tuinen van Giverny, de onuitputtelijke Provense alsmede bloemen en stillevens.

Zijn vele bronzen beelden zijn bijzondere mensen in vaste vorm gegoten. Balletfiguren, torsen, veel vrouwen, golf- en tennisspelers, een fascinerende dirigent, een Bourgondische wijnboer en ruiters van de Spaanse rijschool. Hosman's werk is traditioneel figuratief. Tijdens zijn eerste periode had hij veel functies in het bedrijfsleven. Ben Hosman was lid en 16 jaars bestuurslid van de Larense "Modeltekenclub Hamdorff" die in 2000 toen 50 jaar bestond en die tot 1978 gehuisvest was in het beroemde Hotel Hamdorff. Toen het Hotel werd afgebroken zocht Hosman naar andere atelierruimte en vond deze in de voormalige kleuterschool aan de Brink in Laren. Daar richtte hij samen met andere de "Gooise Academie voor Beeldende Kunst" op en was daarvan negentien jaar bestuurslid. Een gedeelte van de atelierruimte werd verhuurd aan de Larense "Modeltekenclub Hamdorff"

Voor alle activiteiten werd hij in 1996 door de burgemeester van Laren benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ben Hosman heeft regelmatig geëxposeerd in galerieën in Nederland en Amerika. Verder in Kasteel Groeneveld in Baarn, gemeentehuizen en andere expositiezalen. Ben Hosman overleed op 22 januari 2009 in zijn woonplaats Blaricum.

klik voor vergroting
- Poffertjeskraam op de Brink in Laren -

olieverf op doek

part. bezit

- Vrouw met kind -

Brons

afmetingen:

klik voor vergroting
- Vrouwelijk naakt -

partic. collectie

60 x 40 cm

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars