Hans Houtkamp
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Houtkamp, Hans

Geboren: 29 oktober 1943

Overleden: L

Atelier/Adres: - Laren -Steffenshein 4

 

Hans Houtkamp werd op ? geboren te ?. Hij woonde en werkte vanaf ? in Laren Wie verre reizen doet kan veel verhalen luidt het spreekwoord. Zonder de gave om bij de toehoorder levendige beelden op te roepen die ons de polsslag van andere samenlevingen doen voelen en het hart van vreemde culturen en volkeren direct voor ons toegankelijk maken, zijn dat slechts ijdele woorden.

Hans Houtkamp heeft die gave. Een beeld zegt meer dan duizend woorden en als het een kunstwerk van formaat is lijkt het alsof we daadwerkelijk de specerijen, exotische parfums en kruiden ruiken op een lokale markt, waar we samen met de mensen van daar over heen slenteren. Ja dan is het of we voor een ogenblik met hun ogen de wereld zien zodat verwondering over hun tradities en gebruiken vermengd worden met herkenning en respect voor de wijze waarop ze hun bestaan vorm geven. Het zijn medemensen, anders en tevens gelijkwaardig. Soms hebben ze onze hulp nodig, vaak kunnen we veel van ze leren omtrent de zaken die een leven inhoud geven; de dorpsverteller, het stamhoofd, de krijger, de feesten en rituelen, de menselijke warmte die in West-Europa vaak lijkt te ontberen.

Precies voor deze uiterst belangrijke zaken heeft Hans Houtkamp op zijn vele reizen en omzwervingen een bijzondere gevoeligheid ontwikkeld. Die vloeit in zijn persoon samen met een uniek artistiek talent om de kern van de zaak in prachtige schilderingen vast te leggen. Directheid en trefzekerheid zijn daarbij sleutelwoorden want vaak vormt een snelle rake tekening het fundament van een kleurrijke en sprekende aquarel of olieverfschilderij, die met zorg is uitgewerkt. Zo versmelt deze eerste klas kunstenaar de wezenlijke karaktertrekken van een situatie, van een cultuur en van individuele personen met de intutieve en emotionele beleving van een samenleving en van het onherhaalbare moment. De schitterende kleuren die Hans Houtkamp gebruikt en neer penseelt zijn geen invulling van een schets maar ze zwellen, figuurlijk gesproken, uit het innerlijk van de afbeelding op. Ze zijn onmiskenbaar het levensbloed van wat hij gezien heeft en van de wereld die hij op virtuoze wijze voor ons ontsluit.

Deze kwaliteiten zijn zeer zeldzaam en daardoor blijkt Hans Houtkamp in staat om zijn schilderijen en tekeningen ver boven het niveau van reisindrukken uit te heffen. Een werkelijk begaafd schilder kan een portret van iemand die ons bekend is, door zijn talent van een simpele afbeelding veranderen in een kunstwerk dat ieder van ons iets te zeggen heeft. Op soortgelijke wijze weet Hans Houtkamp de brug te slaan tussen de Afrikanen die hij in zijn hart gesloten heeft en ons als toeschouwers.Anders en toch eender, opgegroeid in een kleurrijke geschiedenis die ons vreemd is met dezelfde gevoelens van liefde, vriendschap, angst, verlatenheid, vreugde en verdriet, Hans Houtkamp opent de deur naar deze mensen. De vermening van een krachtig artistiek talent met een subtiel uitdrukkingsvermogen doet hem schilderijen maken die in weerwil van hun vaak exotische onderwerp toegankelijk, tijdloos en van hoog kunszinnig gehalte zijn.

Drs. F. Jeursen

klik voor vergroting

- Bonte Paard Laren -

Coll: Gemeente Laren

- aquarel -

collectie Gemeente Laren

klik voor vergroting

klik voor vergroting
- aquarel -

collectie Gemeente Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars