Hulshoff Pol
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Hulshoff Pol, Albertus Gerhard

Geboren: Hengelo - 12 februari 1883

Overleden: Hilversum - 4 april 1957

Atelier/Adres: Laren

Albertus Gerhard Hulshoff Pol, werd op 12 februari 1883 te Hengelo geboren. Omdat hij van zijn vader niet mocht gaan schilderen voordat hij een diploma had behaald ging hij eerst naar de 3-jarige HBS te Deventer en vervol;gens naar de Handelsschool te Utrecht. Daarna ging hij naar Amsterdam en kreeg onderricht in het schilderen van A.M. Gorter. Hij trok veel met Gorter de natuur in om samen te schilderen.Daarna was hij een korte tijd de Rijksacademie te Amsterdam. Verder was hij leerling van prof. H.J. Wolter, Deutman en Mondriaan. Met Mondriaan trok hij vergezeld met zijn schilderskist door het land om landschappen te schilderen.

Zijn onderwerpen:waren: Landschappen, figuren, interieuren, stilleven, portret en naakt. Officiële successen waren de Willink van Collen-prijs, de St. Lucasprijs en de Gouden medaille van Arti. Hij schilderde behalve in Laren ook in Kortenhoef, Loosdrecht en Hilversum. Zijn beste doeken werden altijd geschilderd met een breed gebaar, een krachtige zwaai, vlug en jachtend.

Hij was lid en exposeerde op de tentoonstellingen van 'Arti', 'St. Lucas', 'Pulchri' en Mij. 'Rembrandt', 'De Gooische Schildersvereniging' en verder in Laren en Venetië. Hij was jaren lid van de jury van St. Lucas. Zijn werk o.a. hangt in het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Museum te Boekarest.

Hij overleed te Hilversum op 4 april 1957.

(Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940) (Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Landweg met sloot -

? x ? cm

 

partic. coll.

 

- De drie knotwilgen -

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars