Jacobus J. Koeman
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Koeman, Jacobus Jan

Geboren: Edam - 16 november 1889

Overleden: ?

Atelier/Adres: - Blaricum

 in bewerking!...  

Koeman, Jacobus Jan (Jac.) werd op 16 november 1889 te Edam geboren. Hij was leerling van de ambachtschool te Amsterdam en daarna een jaar Kunstnijverheidsschool. Hij ging vaak naar het Rijksmuseum in Amsterdam om te kopiëren.

Hij schilderde, tekende, aquarelleerde, etste en lithografeerde en boetseerde en maakte keramieken. Hij vervaardigde stillevens, portretten w.o. naakten, landschappen, bloemen, stillevens. Daarnaast maakte hij ook illustraties voor de Verkade-albums. Hij woonde en werkte in Edam, Zaandam, Amsterdam, Zaandam tot 1913 en daarna in Blaricum tot 1934, waarna hij naar Bergen vertrok. Ook in London en Parijs deed hij ervaring op.

Hij was lid van de Vereniging St.Lucas te Amsterdam, Vereniging voor Beeldende Kunsten Laren-Blaricum en lid van het Kunstcentrum te Bergen.

Hij gaf les aan N. Carpentier, F. Boersma, F.M. Jacobs, L.W. van Kooten, G.H. Kots, R.J. Ouwejan, G.A. Meertens, H. Wegener, J.Schol, Isa v.d. Zee, G.N.Woudt.

Werk van hem bevindt zich in de Rijkscollectie: Stilleven met primula's 1937; vechtende hanen; bloemstilleven 1961. Lit: Mak v. Waay; P. Scheen; C.Rol "J.J. Koeman" Rotterdam 1959; Waller.

klik voor vergroting

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars