Alfred Krenz
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Krenz, Alfred Friedrich Franz

Geboren: Wenen - 3 mei 1899

Overleden: Kaapstad - 2 Oktober 1980

Atelier/Adres: Blaricum - Bloemlandseweg 6 en 4a.

Meer info
:http://www.alfredkrenz.com/
http://www.vgallery.co

Alfred Friedrich Franz Krenz, (Alfred) werd op 3 mei 1899 in Wenen geboren als zoon van een architect. Hij was leerling van de Künstgewerbeschule 1915-1916 onder Franz Czizek en Oskar Stanach en in 1918-1919 van de Akademie v. Beeldende Kunsten te Wenen. (Oostenrijk) Zijn Professoren op de Akademie waren, o.a. Karl Sterrer en Rudolph Bacher en hij studeerde tussen 1929 en 1931 aan De Amédée Ozenfant's Academie te Parijs. Krenz schilderde portretten, bloemen, figuren, landschappen enz. In zijn werk is een duidelijke invloed van Gauguin herkenbaar.

In het begin woonde en werkte hij in Oostenrijk en exposeerde zijn werken in Wenen (Sezession etc.) en Italië. Op op 15 Juni 1932 trouwde Alfred met Ethel (Telly) Senior in Passy, Parijs (Telly's moeder Selina Senior-Penso, en andere familieleden, uit Curaçao, woonden toen daar.).

In 1938 vertrok hij naar Holland door de bezetting van Oostenrijk door Hitler en vestigde hij zich in Blaricum in een romantisch rietendak huis. Het scheen al oorsponkelijk voor een kunstenaar gebouwd, want op de tweede verdieping was er een atelier met zeer hoge, grote ramen. In 1946 verhuisde de familie, ook in Blaricum, naar een zeer nieuw, modern huis (van Arch. Elling) net ernaast, op no.4a.

Krenz had al veel tentoongesteld, in Wenen (Sezession etc.) en in Italië, voordat hij naar Holland kwam. Al in december 1938 exposeerde hij in Kaapstad, in de Argus Gallery, door bemiddeling van Telly's zuster Emma en haar echtgenoot Dr.F.C.L. Bosman, docent aan de Universiteit aldaar. Op 20 juli 1949 vertrok hij naar Rondebosch (Kaapstad, Zuid Afrika). Daar stichtte hij in 1952 een "School of Art". Hij was lid van de in 1952 opgerichte "New Group."

Krenz reisde veel o.a. America en exposeerde op veel plaatsen in Europa, onder andere Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Haiti, Israel en Spanje. In 1926 ontving hij "The Vienna Prix de Rome" (Wenen) en in 1958 kreeg hij van de Oostenrijkse regering de titel van Professor. In 1967 ontving hij de "Medal of Honour for painting" van de SA Akademie.

Exposities: 1928: first one-man exhib, Vienna. 1938: first SA exhibition, CT, sent from abroad. 1950: first SA exhibition as resident. 1952: van Riebeeck Tercent exhibition CT. 1953: Rhodes Cent exhibition, Bulawayo. 1954: Venice Bien. 1956: First Quad of SA Art. 1960: Second Quad of SA Art. 1961: Sao Paulo Bien. 1963: Sao Paulo Bien. 1964: Third Quad of SA Art. 1966: Rep Fest Exhibition, Pta.

Musea; Zijn werk is in meerdere musea en privé collecties in Zuid Afrika en daarbuiten vertegenwoordigd o.a. in Johannesburg Art Gallery - Pretoria Art Museum - South African National Gallery - Albertina Gallery,Vienna, Austria - Salzburg art Gallery,Austria - University of South Africa - University of the Witwatersrand - University of Stellenboch -William Humphreys Art Gallery, Kimberley -Ann Bryant Gallery, East London - Hester Rupert Art Museum,  Graaf-Reinet King George VI Art Gallery,  Port Elizabeth - National Gallery,  Budapest,  Hungary - Palais des Beaux Arts,  Brussels,  Belgium - William Annandale Art Gallery,  Lichtenburg.

Hij was lid van 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam.

Alfred Krenz overleed aan een hartaanval op weg naar een concert op 2 oktober 1980 in Kaapstad.

klik voor vergroting
Portret van Jan Greshoff,

olieverf op hardboard, 1966

coll: South African National Gallery

 

Stil leven met zwarte ketel,

Olieverg op doek, 1953

part. collectie

 

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting
Cover jacket:

Mapoch Settlement,

olieverf op board, 1964

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars