Pieter C. de Moor
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Moor, Pieter Cornelis de

Geboren: Rotterdam - 28 mei 1866

Overleden: St. James Long Island -16 maart 1953

Atelier/Adres: Laren - Eemnesserweg 25

Pieter Cornelis de Moor werd op 28 mei 1866 te Rotterdam geboren als eerste zoon van Willem de Moor en Catharina Helena Hartong. Zijn vader werkte als scheepsbouwer in het door zijn grootvader opgezette scheppsvartbedrijf. Als kind hield hij zich graag bezig met tekenen en schiulderen. Toen hij als elfjarige een bloemstukje schilderde voor de verjaardag van zijn vader zag men al gauw dat hij talent had. Doordat hij meer aandacht besteedde aan deze hobby en daardoor weinig studeerde werd hij om zijn slechte cijfers van school gehaald. Hij liet zich inschrijven aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst te Rotterdam. hij studeerde daar tussen 1882-1884 en leerde hij tekenen naar gipsafgietsels van klassieke beelden. Van zijn studies uit deze tijd is niets bewaard gebleven of hoe zijn werk werd beoordeeld. In 1884 schreef hij zich in aan de Académie Royal des Beaux Arts te Antwerpen. Daar werd hij geïnspireerd door de theorieën van de Franse Symbolisten die hij op diverse wijze heeft verwerkt in schilderijen en tekeningen. Verder heeft hij gwerkt in het atelier van B. Constant in 1888 en van Puvis de Chavannes te Parijs.

Hij liet zich verder inspireren en werkte in diverse landen onder andere Frankrijk, Zwitserland, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Palestina en natuurlijk in Nederland. In de basiliekkerk St. Jan te Laren heeft hij fresco's van de kruisstatie geschilderd. Er werd geschilderd op natte kalk zodat de verf er diep introk. Deze techniek werd al lang niet meer gebruikt, maar De Moor kwam bij een bezoek aan Italië in aanraking met deze bijzondere manier van schilderen en heeft dit toegepast in de St. Jan.

Hij schilderde, tekende, etste, aquarelleerde en lithografeerde landschappen, figuren, dieren, bloemen en bijbelse voorstellingen.

Hij woonde te Laren (op de Eenmnesserweg 1054 Adresboek: Laren-Blaricum 1916!). Hij was medeoprichter van de Rotterdamse Kunstkring. Werken zijn door diverse musea aangekocht onder andere het Singer Museum te laren. De Moor overleed op 16 maart 1953 te St. james, op Long Island.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

Bron P.C. de Moor door Joppe Knoester 1988/89.

 

kruiswegstatie St.Jan Kerk Laren -

 

- Serpentinedanseres -

ca. 1907-1910

olieverf op doek

25 x 20 cm

Dordrechts Museum

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars