Wim van Nieuwenhoven Jr.
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, illustrator

Naam: Nieuwenhoven Jr., Willem van

Geboren: Laren - 1913

Overleden: Laren - 1 september 1989

Atelier/Adres: Laren - Jagersweg 13

laren - Jagersweg 13
"het Internationaal Schildersatelier"

Willem van Nieuwenhoven jr werd in het jaar 1913 geboren te Laren. Als kind begon hij reeds met tekenen hetgeen niet verwonderlijk was als men weet dat vader en moeder beiden kunstenaars waren. Aannemelijk is dan ook dat hij van zijn vader, de schilder Willem van Nieuwenhoven Sr. (1851 - 1927), schilderles heeft gehad. Begin jaren dertig doorliep hij de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (de latere Rietveld Academie) en in deze periode begon hij met het tekenen van illustraties in opdracht. Dat waren onder andere mode-tekeningen in dagbladen, illustraties voor kinderboeken en ontwerpen voor reclamebrochures. Hij pakte vrijwel alles aan, enthousiast en gedreven als hij was als aankomend tekenaar. Zijn belangstelling voor alles wat met techniek te maken had vond zijn weerslag in zijn werk. Vliegtuigen, motoren, treinen en schepen: de dynamische en moderne dertigerjaren boeide hem. In zijn tekeningen wist hij deze dynamiek vaak treffend te pakken en vooral de auto en motorsportwerken getuigen van een enorme vaart en beweging.

In zijn eerste tijd in Laren werkte in zijn ouderlijk huis op de Lage Vuurscheweg 21 en verhuisde later naar de Jagersweg 13 dat het "Internationaal schildersatelier" werd genoemd, gebouwd in 1921 en waar eveneens Han Hulsbergen en Toon Verhoef hebben gewerkt. Hij bleef daar vijftifg jaar wonen en werken. Vaak alleen en soms met andere kunstenaars werkte hij daar aan opdrachten van uiteenlopende aard.

Willem kocht een motorfiets en met zijn vrienden was hij vaak te zien op internationale race-circuits alwaar hij terloops nieuwe opdrachten in de wacht sleepte. Evenzeer trok zijn hart naar de zeilerij en de vrolijke sfeer op en langs het water. Dat kon worden teruggevonden in de illustraties voor het watersportblad " de Waterkampioen". Tijdens zijn opleiding had Van Nieuwenhoven Jr. de zogenaamde Scraperboard-techniek geleerd en deze wist hij tot in de perfectie uit te voeren. Zijn portretten en de vele reclame-illustraties getuigen daarvan. Veel werk van zijn hand kunnen we terugvinden in Laren en omgeving, maar ook in het Friese Eernewoud, waar hij een grote muurschildering maakte.

Hij was een opvallende verschijning met zijn karakteristieke witte baard en rode baret. Van Nieuwenhoven Jr. overleed te Laren op 1 september 1989

- Vader van de schilder -

olieverf

archief W. van Nieuwenhoven

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars