Marie van Regteren Altena
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes

Naam: Regteren-Altena, Marie Engelina van

Geboren: Amsterdam - 28 december 1868

Overleden: Amsterdam - 6 juli 1958

Atelier/Adres: Laren, Rozenlaantje

Marie Engelina van Regteren-Altena, werd op 28 december 1868 geboren te Amsterdam als telg van een aristocratische Amsterdamse familie. Vaak werd kunst, in deze kringen, als teken van goede smaaak gebezigd. Haar broer Martinus (1866-1908) schilderde en zou later naam maken als figuurschilder. Haar zuste, ontwerpster van beroep zou later oprichster worden van "De kerkuil" een combinatie van Haarlemse kunstnijverheidsateliers. Haar ouders verhuisden naar Apeldoorn waar zij niet kon wennen en keerde terug naar Amsterdam. Zij werd in 1891 leerlinge van G.J.H. Poggenbeek toen zij nog geen penseel eerder had aangeraakt en later ging zij studeren aan de Rijksacademie tussen 1893 en 1896 o.l.v. prof. Allebé, Dake en van M.van der Valk. Zij maakte daar kennis met Jo Strumpff, Lizzy Ansingh, Nelly Bodenheim en samen met Ans van den Berg, Coba Ritsema, Jacoba Surie en Betsy Westendorp-Osieck vormde Marie van Regteren Altena een hechte groep die later door de invloedrijke criticus Albert Plasschaert in 1912 werd aangeduid als " De Amsterdamse Joffers"

In 1897 ging zij weer terug naar het ouderlijk huis in Apeldoorn, waar zij een atelier kreeg in de tuin. Dit atelier heeft zij later, na het overlijden van haar ouders, overgebracht naar Hoog Soeren, waar zij 25 jaar lang haar stillevens en bloemen schilderde. Tussen 1897 en 1899 maakte ze verschilldende studiereizen naar Praag, Rpome en Zuid-Frankrijk. In de winter woonde en werkte zij te Amsterdam waar zij een gewilde gast was op de tentoonstellingen van Arti en St. lucas. In 1917 vestigde zij zich weer in Amsterdam in een huis aan de P.C. Hooftstraat. Zij bracht vaak de zomer door in haar atelier in Hoog Soeren die in 1944 door de Duitsers werd verwoest.

Zij schilderde, aquarelleerde en tekende veel stillevens en bloemen. Zij was lid van 'Arti et Amicitiae', 'St.Lucas' en 'Pulchri Studio' in Den Haag. Zij gaf les aan M.E. Cremers en E.C.H. Eversdijk Smulders.

Tentoostellingen: Amsterdam 1903, Boymans van Beuningen Rotterdam, In het Centraal Museum te Utrecht; stilleven met boeken en prenten en in het Singer Museum te Laren; Larense boerin. Werken zijn ondermeer gekocht door het Rijk en Haags Gemeentemuseum. Er werd door haar ook in het buitenland geexposeerd onder andere in Wenen, Venetië, Barcelona en Edinburgh.

Marie van Regteren-Altena overleed op 6 juli 1958 te Amsterdam.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950), Plasschaert, van Hall I en II, Waller

- stilleven theepot en bloemen -

olieverf 52 x 66 cm

partic. bezit

- Stiileven fruit -

olieverf 45 x 60 cm

partic. bezit

- Stilleven mand met flessen -
 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars