Karel Schmidt
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, etser, prediker, schrijver

Naam: Schmidt, Karel

Geboren: Makassar (Ned.Indië) - 13 okober 1880

Overleden: Blaricum - 17 oktober 1920

Atelier/Adres: Blaricum - Smedenweg 1

Karel Schmidt werd in 1880 geboren in Nederlands Indië ind eplaats Makassar. Hij woonde en werkte in Duitsand, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Belgie en Rotterdam. Na 1915 vestigde hij zich in het Gooi in Blaricum.

Hij woonde en werkte in zijn Blaricumse tijd op de Smedenweg 1. Hij had grote belangstelling voor het mystieke, aura's visioenen etc. wat terug te vinden was in zijn werk. Hij was wel de meest wonderlijke en tot de verbeelding sprekende figuur die ooit in Laren en Blaricum rondliep.

In 1918, op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum waren tweehonderdvijfenveertig schilderijen te zien, waarvan de helft door Karel Schmidt waren gemaakt. Na deze succesrijke tentoonstelling liet Margaretha Verwey aan de Beerweg een groot atelier bouwen voor Karel Schmidt: "De Smidse". De straatnaam Beerweg werd geen passende naam geacht door Schmidt en op zijn verzoek kreeg deze weg de naam Smedenweg. (Zie ook het boek De wereld in een dorp van Lien Heyting) Karel Schmidt overleed te Blaricum op 17 oktober 1920.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- De tuin der zielen -

aquarel ca. 1917

- -

- Wiskundige realisering -

aquarel ca. 1919

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars