Anton Schotel
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Schilder

Naam: Schotel, Anthonie Pieter

Geboren: Dordrecht - 5 september 1890

Overleden: Laren - 24 september 1958

Atelier/Adres: Laren - Bijenstand 1

Anthonie Pieter Schotel werd op 5 september 1890 in Dordrecht geboren. Reeds op zijn elfde jaar kreeg hij les van H.P.A. Gunneweg. Dit duurde enkele jaren totdat hij met zijn ouders naar Utrecht verhuisde. Hij was door zijn vader voorbestemd voor de handel, maar ging circa 1915 op 25-jarige leeftijd toch schilderen. Hij was een typische autodidact die zijn kunst met weinig beinvloeding van buiten ontwikkelde.

Hij vestigde zich in Dordrecht in een atelier op de Boomkade. Hij schilderde daar tien jaar met korte onderbrekingen voor reizen naar naar Brugge, Volendam (1926) en Villefranche in Zuid-Frankrijk. In 1923 maakte hij een reis naar de Franse westkust, onder meer St. Malo en in het jaar 1936 naar Normandië en Bretagne en Parijs.In 1928 werkte hij in Rotterdam en vanaf mei 1929 in Laren.

Schotel schilderde en tekende zee-, rivier en havengezichten waar onder de haven van Volendam. Ook bij Urk en veel Zuiderzeegezichten. De Loosdrechtse plassen hadden ook een grote aantrekkingskracht.

Hij was lid van de verenigingen 'Pictura' te Dordrecht, 'St. Lucas' en 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam. Schotel overleed te Laren op 24 september 1958.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950) lit: Henri V. Calcker In het atelier van den schilder.

 

- Huizer boot -

olieverf op doek

collectie gemeente Laren

- boot -

olieverf op doek

partic. bezit

in bewerking!...

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars