Wout Schram
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Schram, Wouter, Jorinus, Bernardus Antonius

Geboren: Amsterdam - 17 november 1895

Overleden: Laren - 1987

Atelier/Adres: - ?

 

Wouter, Jorinus, Bernardus Antonius Schram werd op 17 november 1895 geboren te Amsterdam als enige zoon van welgestelde ouders. Hij was leerling van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam o.l.v. D.L. Dake, A.J. Derkinderen en N. van der Waay en daarnaast van Kl. van Leeuwen. Hij schilderde, aquarelleerd en tekende stillevens, portretten, figuren, naakten en maakte litho's. Hij maakte o.m. tussen 1921 en 1923 een studiereis door Duitsland.

Het werk van Wout Schram wordt gerekend tot het Nieuwe Realisme. De schilders die tot deze stroming behoorden streefden naar een zo objectief mogelijke weergave van de werkelijkheid. Zijn stillevens en portretten worden gekenmerkt door een uitgewogen plaatsing van de voorwerpen ten opzichte van elkaar en door een onnatuurlijk aandoend hoog standpunt, zodat de vormen elkaar zo min mogelijk overlappen.

Sinds de grote en belangrijke tentoonstelling Magie en zakelijkheid in 1999/2000, in Arnhem, waar naast de grote Magisch Realisten als Willink, Koch, Ket, Hynckes en Schuhmacher een 50 tal andere figuratieven getoond waaronder Wout Schram. Na de tweede wereldoorlog, toen het realisme in diskrediet raakte, beperkte Schram zich hoofdzakelijk tot het schilderen van portretten. Hij vestigde zich in 1952 in Laren en in zijn vrije schilderijen hanteerde hij een lossere toets. Het bekendst zijn zijn werken uit de dertiger jaren, zoals dit stilleven. Met grote nauwgezetheid heeft Schram zijn compositie samengesteld en met uiterste verfijning de druiven, de rozen en de herfstbladeren geschilderd. Opvallend is de oranje-rode doek op de ondergrond. Met het goud-geel van de herfstbladeren vormt het kleed een weldadig warme combinatie. De bovengenoemde tentoonstelling in Arnhem is van onschatbare betekenis geweest voor de herontdekking van de kleinere magisch-realistische en nieuw-zakelijke meesters. De expositie heeft veel gedaan voor de herwaardering van de figuratie, die in de dertiger jaren het kunstbeeld van die tijd beheerste.

Hij was lid van Arti et Amicitae, De Gooise Schildersvereniging en won de St.Lucasprijs. Werken werden aangekocht onder meer door het Stedelijk van Abbemuseum te Eindhoven en het Singer Museum te Laren. Hij overleed te Laren in het jaar 1987.

- Stilleven met bloesemtak -

olieverf op doek

75 x 65 cm

sign. r.b.

- Stilleven met appels -

olieverf op doek

na 1952

50 x 60 cm

sign. r.b.

- Naakt -

olieverf op doek

100,4 x 80,2 cm

 

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars