Lion Schulman
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder,

Naam: Schulman, Lion

Geboren: Hilversum - 27 maart 1851

Overleden: Duitsland - 1942

Atelier/Adres: Laren - Naarderstraat

Laren - Naarderstraat

Lion Schulman werd op 27 maart 1851 in Hilversum geboren. Zijn vader was goud- en zilversmid en Lion werd aanvankelijk ook in dit vak opgeleid, maar hij ging meer voelen voor de schilderkunst. Omstreeks 1870 ging hij les nemen bij de dierenschilderJan de Rijk en nadien heeft hij veel fraai doortekende stillevens gemaakt. 1 In 1875 verleende koning Willem III hem een koninklijke subsidie. Hij ging toen onder leiding van Jan H.B. Koekkoek zich bekwamen in de landschapkunst.

De oudere schilders in het Gooi hebben hem allemaal wel gekend. Lion Schulman, niet alleen door zijn kunsthandel en als leverancier van schildermaterialen, maar ook als een bekwaam schilder, die in een aan de romantiek verwante stijl werkte. Een levensbeschrijving van zijn zoon David Schulman zou, zonder ook hem te belichten, niet volledig zijn.

De gemeente Hilversum bezit nog een fraai groot werk van hem voorstellende 'De Hondenbrug'. Met Koekkoek ging hij toen enige tijd in Londen werken waar diens broer een kunsthandel had. Deze heeft een aantal van Lion Schulman's Engelse landschappen in Amerika verkocht. Hij had ook een zakelijke kant en hij opende in 1890 in Rotterdam aan het Beursplein een kunsthandeL Maar de grote stad beviel hem niet zo goed en hij ging terug naar zijn geboorteplaats Hilversum. Daar opende hij in 1894 in de Kerkstraat - ongeveer waar nu V & D gevestigd is - een kunsthandel en begon hij ook kunstschildersbenodigdheden te verkopen aan de Larense schilders. Ondertussen schilderde hij ook nog steeds en met de verkoop van zijn werk en het schilderswinkeltje kon hij redelijk rondkomen. Erg royaal lijkt hij het niet gehad te hebben, want zijn zoon David - die toen omstreeks vijftien jaar oud was - moest helpen in de zaak.

Lion is niet erg bekend geworden, ondanks zijn onmiskenbare kwaliteiten. Misschien was hij te bescheiden, maar mogelijk ook kan het gekomen zijn omdat zijn romantisch naturalisme in die dagen op de achtergrond raakte door het opkomende impressionisme. Tot zijn negentigste jaar heeft hij gewerkt, toen begon zijn gezondheid terug te lopen. Tragisch is, dat de toen eenennegentigjarige kunstenaar in 1942 door de Duitse bezetters werd gedeporteerd en ergens in Duitsland is overleden.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

 

- -

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars