'Serge' Stone
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

pasfoto

Kunstschilder

Naam: Stone, Jan Serge Alexander St.D.S.

Geboren: Elsene- 31 juli 1939

Overleden: L

Atelier/Adres: - Laren - Bij den Toren 4

Link: www.sergestone.com

 

bijenstand 4

Jan-Serge Alexander Stone is op 31 juli 1939 geboren in Elsene nabij Brussel, als zoon van een Russische vader en een Nederlandse moeder. Zijn vroege jeugd, gedurende en na de Tweede Wereldoorlog, heeft Stone in Apeldoorn doorgebracht. Na zijn middelbare schooltijd in Den Haag en omstreken heeft Stone zijn opleiding vervolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag (examen M.O. tekenen 1967). Sinds 1977 woont Stone met zijn vrouw, met wie hij twee dochters heeft, in t Gooi.

Stones grote passie is de luchtvaart. Hij was van 1971 tot 1986 in het bezit van een vliegbrevet en actief in de lichte vliegerij. Onder zijn voornaamste werk bevinden zich dan ook tal van opdrachten op luchtvaartgebied. Zo heeft hij onder meer in opdracht van Fokker de volledige vloot van 1910 tot de negentiger jaren (de Spin tot en met de Fokker 100) geschilderd, maar ook voor de generale staf van de Koninklijke Luchtmacht en ZKH Prins Bernhard heeft Stone meerdere werken vervaardigd. Zijn schilderijen op het gebied van luchtvaart hangen onder meer in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. In november 2000 vond daar een overzichtstentoonstelling plaats van Stones werk, geopend door de toenmalige bevelhebber der luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn.

Stones luchtvaart- en militaire werk heeft een sterk reconstructief karakter. Als conventioneel perspectivist probeert hij momenten die nooit gefotografeerd zijn omdat de situatie te onoverzichtelijk of te gevaarlijk was, of omdat er simpelweg geen camera aanwezig was, op historisch verantwoorde en correcte wijze te verbeelden. Deze werkwijze vereist een archief met een grote hoeveelheid beeldmateriaal en geografische informatie. Dankzij zijn passie voor de moderne krijgsgeschiedenis heeft Stone zijn archief inmiddels uitgebouwd tot een bijzondere en uitgebreide collectie.

Naast vliegtuigen schildert Stone eveneens veelvuldig huizen, landschappen, dieren schepen en autos. Hij werkt zowel en plein air als met gebruik van fotos en maakt voornamelijk gebruik van gouache en olieverf. Stone heeft het vermogen de mens treffend en op karikaturale wijze te portretteren als dier, zoals in zijn jacht- en golfscènes. Door de conventionele opleiding die Stone heeft genoten is hij uitvoerig geschoold in het vervaardigen van landschappen en stillevens. Zijn landschappen, dorps- en stadsgezichten doen denken aan de impressionistische stijl van aan de Larense- en Haagsche School verwante kunstenaars als Anton Mauve en George Hendrik Breitner. Stones interesse in techniek en vormgeving beperkt zich niet uitsluitend tot de luchtvaart, maar blijkt ook uit zijn talrijke schilderijen van voer- en vaartuigen.

Serge Stone werkt hoofdzakelijk in opdracht van en in nauwe samenspraak met particulieren en het bedrijfsleven. Stone verzorgt bovendien illustraties voor diverse boeken en tijdschriften. Onder zijn opdrachtgevers bevinden zich onder meer Aviation History, Panorama, Kijk, Fokker en KLM.

Tentoonstellingen:
Soesterberg, Militaire Luchtvaart Museum, Van meteoren en donderstralen, 1984.
Soesterberg, Militaire Luchtvaart Museum, Expositie ter herdenking van de voedseldroppings, 1985.
Schiphol, Aviodome Nationaal Luchtvaartmuseum, Expositie KLM, 1991.
Soesterberg, Restaurant t Zwaantje, De militaire Fokkers. Een selectie, 1991.
Soesterberg, Militaire Luchtvaart Museum, De militaire Fokkers, 1994.
Soesterberg, Militaire Luchtvaart Museum, Luchtvaartverleden verbeeld. Een overzichtstentoonstelling, 2000.

Publicaties:
Rubriek Techniek, Avia. Maandblad voor lucht- en ruimtevaart, september 1979 - december 1983.
Stone, S. Squadron. De jachtvliegerij in de naoorlogse jaren, Weesp 1985.

Selectie van illustraties:
Leeuw, R. de e.a., Fokker verkeersvliegtuigen. Van de F.I uit 1918 tot en met de Fokker 100 van nu, Den Haag 1989. Illustraties Serge Stone.
Ward, O.G., De militaire luchtvaart van het KNIL 1942-1945, Weesp 1985. Omslag Serge Stone.
Boer, P.C. e.a., De luchtstrijd in Indië, Houten 1990. Illustraties Serge Stone.
Boer, P.C., De luchtstrijd rond Borneo december 1941-februari 1942, Academisch Proefschrift, Houten 1987. Illustraties Serge Stone.
Ward, O.G. e.a., De militaire luchtvaart van het KNIL 1945-1850, Houten 1988. Illustraties Serge Stone.

Contactinformatie:
J.S.A. Stone
Bij den Toren 4
1251 JW Laren
tel.: 06 50 51 25 70
www.sergestone.com

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars