1. Van der Tonge
  2. De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Tonge, Lammert Leire van der

Geboren: Amsterdam - 24 februari 1871

Overleden: Laren - 11 december 1937

Atelier/Adres: Laren - Oude Naarderweg 11

gebouwd en ook bewoond
door William Singer

Lammert van der Tonge werd geboren op 24 februari 1871 in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de Koninklijke Academie in Amsterdam onder leiding van Prof. Allebé. Na zijn studietijd trok hij door Nederland en maakte vooral landschappen in Blaricum, Epe, Emmen en in Drente. Daarna verkreeg hij de Koninklijke subsidie en exposeerde zowel in binnen- en buiteland.

Hij leefde van de hand in de tand maar toen hij in 1902 een koninklijke subsidie kreeg, waarmee hij zich dus wat beter kon bedruipen, vestigde hij zich in Laren. Hij leed niet bovenmatig aan zijn geldzorgen en verdiepte zich in het schilderen van romantische laantjes met mooie lichteffecten en oude boerderijen.

In 1923 werd hem opgedragen om voor het regeringsjubileum-album " het uitgaan van de kerk in Staphorst " te schilderen.

Later ging hij ook romantische boereninterieurs schilderen, mogelijk omdat hem dit aantrok maar misschien ook wel omdat deze pittoreske beelden toen bijzonder goed in de markt lagen. Hij deed dit door bij de boeren in hun huis te gaan schilderen wat een hele opgave voor hem was om temidden van romme, spelende kinderen en weinig hygiënische toestanden te moeten werken. Op deze wijze maakte hij fraaie en gevoelige sfeerbeeldjes, die weliswaar niet de artistieke hoogte van de oude Larense meesters haalden, maar waar hij toch veel succes mee had.

klik voor vergroting
- Moeder met kind -

olieverf op doek

collectie Gemeente Laren

Toen hij daardoor in betere doen kwam, besloot hij zich het wat gerieflijker te maken en liet in zijn atelier een hoekje met schouw bouwen waarin hij zijn modellen liet poseren. Dit maakte hem het werken wel veel aangenamer, maar geleidelijk verdween toch de ongedwongenheid en sfeer uit zijn interieurs. Misschien heeft hij zelf gevoeld dat er ergens iets mis ging, want hij begon nu zijn werken steeds meer op te poetsen en werkte er soms zolang op tot zij als het ware doodgeschilderd waren.

Zijn vroege werken rechtvaardigden een hogere waardering maar wellicht door zijn latere prestaties werd hij gerekend tot de kleinere Gooise meesters. Lamlllert van der Tonge heeft in Laren een aangenaam en redelijk succesvol leven gehad met vele vrienden.

Van der Tonge was in 1913 medeoprichter van de jaarlijks te houden tentoonstelling in het Hotel Hamdorf te Laren.

Hij overleed op 11 december 1937 in Laren. Ter nagedachtenis is er in Laren een straat "Van der Tongelaan" naar hem genoemd.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Larens interieur "In de deel" -

olieverf op doek

Gemeente Laren

Dit schilderij in een door de gemeente uitgeschreven wedstrijd voor steun aan beeldende kunstenaars de 4e prijs groot ƒ 350,=. Toen hij het kon betalen liet Van der Tonge bij zijn atelier een 'echte' volledig ingerichte boerenwoning bouwen. Dit om van het werken in de vaak koude en druk bevolkte boerenhuizen af te zijn.

- Larens interieur -

aquarel

partic. bezit

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars