Kees van Urk
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, etser, lithograaf

Naam: Urk, Cornelis (Cees) Jan van

Geboren: Leiden - 26 maart 1895

Overleden: Blaricum - 3 september 1976

Atelier/Adres: Blaricum - Zwaluwenweg 4

Cees van Urk werd op 26 maart 1895 in Leiden geboren. Hij studeerde aan de Haagse Kunstacademie en was leerling van de schilder en etser M.W. v.d. Valk. In leiden richtte hij samen met anderen de kunstkring ""De Sphinx" op die dieverse tentoonstellingen organiseerde van Leidse kunstenaars. Van Urk was enige tijd voorzitter van deze vereniging Hij kwam in contact met andere personen, onder andere Piet Mondriaan, Rietveld (de architect), van Doesburg. Later kwam hij naar Blaricum en werd lid van de kunstenaarsvereniging "De Tien" opgericht door August Legras. Van Urk exposeerde in Rotterdam, Haarlem, Arnhem en zelfs in Wenen, Parijs en in Warschau werden zijn werken tentoongesteld.

Het Rijks Prentenkabinet heeft etsen, litho's en aquarels, gemaakt door Van Urk, in haar collectie's. Zijn hele leven was gewijd aan zijn kunst en hij streefde naar het ware inzicht en volkomenheid, zowel in zijn kunst als in het dagelijkse leven. Hij onderzocht en doorproefde allerlei kunstuitingen en stijlen en slaagde erin ze tot een persoonlijke eigen vorm in zijn werk te brengen. Van Urk had zijn eigen galerie 'de Ark' in Blaricum op de Zwaluwenweg 4, omdat hij niet gebonden wilde zijn aan een galeriehouder.

In bepaalde episodes in zijn leven zijn deze stijlen duidelijk te herkennen, zoals die van de 19e eeuwse schilders als Turner in de lichtovergoten landschappen. Of het latere kubisme en soms ook die van de Oosterse, Japanse en Chinese kunstvormen. Desondanks verloor hij niet zijn "eigenheid". Hij streefde naar eenvoud. Aan het einde van zijn leven maakte hij veel religieus symbolische voorstellingen, veelal in pastel en met een uiterst afgewogen kleurstelling. Cees van Urk overleed op 3 september 1976 in zijn door Rietveld gebouwde woning/atelier te Blaricum.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Liggend naakt -

Pastel 27 x 20 cm

klik voor vergroting
- Katwijkse vrouw -

potloodschets 14 x 17,5 cm

- Slapende vrouw - 1921

echtgenote schilder

20 x 12 cm

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars