Henri van de Velde
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Velde, Henri van de

Geboren: Amsterdam - 14 januari 1896

Overleden: Abcoude - 20 maart 1969

Atelier/Adres: Blaricum - Angerechtsweg 16

Henri van de Velde werd op 14 januari 1896 te Amsterdam geboren. Hij was leerling van H.M. Krabbé en prof. Dörmer te München. Hij studeerde verder te Parijs en Florence.

Van de Velde schilderde, tekende, aquarelleerde, etste en lithografeerde aanvankelijk composities met dieren en later bijna uitsluitend figuren met een bijbelse of mythologische basis. Hij was een bijzonder begaafd kunstenaar.

Hij woonde en werkte in Amsterdam, Laren tot 1936, Blaricum, Florence, Amsterdam tot 1940, Vreeland tot 1949 en daarna in Abcoude. In zijn Blaricumse tijd woonde hij in de boerderij 'de Zeven linden' op de Angerechtsweg 16 in Blaricum. Architect Wouter Hamdorff had deze voor hem in 1929 verbouwd tot atelierwoning. Later verhuisde hij naar een boerderij op de Kerklaan in Blaricum.

In november 2003 werd het schilderij 'De Nieuwe Mens' ( zie hieronder) onverwacht teruggevonden in België. Van der Velde schilderde het in 1933 in opdracht van NSB-leider Anton Mussert waar het tot het eind van de Tweede Wereldoorlog in Musserts werkkamer in het NSB-hoofdkantoor in Utrecht aan de Maliebaan hing. Het schilderij raakte aan het eind van de 2e wereldoorlog zoek. Volgens historicus Eric Somers, hebben verzamelaars lang naar het schilderij tevergeefs gezocht. Er werd aangenomen dat het doek, zoals veel materiaal dat aan de nazi's moest denken, vernietigd was.

- De nieuwe mens 1933 -

 

Van de Velde overleed te Abcoude op 20 maart 1969.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

Compositie met vis en kreeft

olieverf op doek

collectie Gemeente Laren

klik voor vergroting

 

collectie Gemeente Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars