Cornelis Vreedenburgh
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Vreedenburgh, Cornelis

Geboren: Woerden - 25 augustus 1880

Overleden: Laren - 27 juni 1946

Atelier/Adres: Laren - Drift 14

Cornelis Vreedenburg werd op 25 augustus 1880 in Woerden geboren. Van zijn vader, die een schildersbedrijf had en zelf veel schilderde, kreeg hij zijn eerste tekenlessen. Deze werden aangevuld met lessen van de schilder G.J. Roermeester en in een latere periode, wist hij zich op te werken met raadgevingen van W.B. Tholen en P. Arntzenius. Gedurende de jaren die hij bij zijn vader doorbracht, trok Cornelis er met zijn boot graag op uit om zich op het water te bekwamen in de teken- en schilderkunst.

Samen met de schilder Tholen trok hij er regelmatig op uit om de binnenwateren en rivieren te schilderen. Eveneens op de Kaag en langs de Zuiderzeekusten waren zij te vinden. Het is logisch dat Vreedenburg een voorliefde had voor het waterlandschap. De wijde, open plassen van Loosdrecht met de witte zeilen heeft hij op veel doeken weergegeven. In Noorden en Hattem zag hij het landschap omringd met water. Vaak schilderde hij schuiten op het water waarbij hij een sterke contrastwerking zocht.

Na zijn huwelijk met de schilderes M. Schotel verbleven beide een tijdlang in het toen nog onbekende St. Tropez. Terug in Nederland vestigden zij zich eerst in Hattem en vervolgens in 1918 in het Gooise Laren. In 1920 was het Cornelis Vreedenburg die koningin Wilhelmina mocht rondleiden langs de ateliers van enkele schilders. Hij had zich in Laren gevestigd doordat Laren niet zo ver van Amsterdam is gelegen, de stad die hem bleef boeien door de schilderachtige grachten. Steeds opnieuw keert hij terug naar Amsterdam samen met zijn schetsboek.

Hij maakte ook studiereizen naar palestina en maakte in opdracht een reis naar het 'Heilige Land' Israël en kwam terug met een ongelooflijk aantal schetsen en studies in aquarel en olieverf. Hij voelde het onbekende land zeer goed aan en heeft er schilderijen gemaakt waarin men de Bijbelse sfeer gewaar wordt.

In Laren maakte hij diverse tekeningen en schilderijen en de meest bekende zijn; "De Larense kermis", "De Coeswaerde in de winter", "het heidegezicht' en natuurlijk het bekende werk "Het kroegje". Dit in 1921 vervaardigde schilderij toont het interieur van dit toen druk bezochte etablissement van het Hotel hamdorff, waar voornamelijk de Larense en Blaricumse schilders elkaar ontmoetten.

Koninging Wilhelmina kocht in 1937 twee schilderijen van Vreedenburg; "Koeien in de wei" en Prins Hendrikkade". Laatstgenoemd werk werd in de oorlog door de bezetter meegenomen en is nooit meer te achterhalen geweest.

Hij was lid van de kunstenaarsverenigingen; "Arti et Amicitiae",de vereniging "St. Lucas" uit Laren en "Pulchri Studio". Zijn eerste inzending bij "Arti" werd bekroond met de Willem van Collen prijs. Met zijn eerste inzending bij "Pulchri" werd hij door niemand minder dan Willem Maris gelukgewenst. Al zijn schilderijen werden op één na verkocht. Verder ontving hij drie jaren achtereen de Koninklijke Subsidie. In San Francisco behaalde hij de zilveren medaille en op de Vierjaarlijkse tentoonstelling te Arnhem kreeg hij de bronzen medaille.

Toen Cornelis in Laren zijn 60ste verjaardag vierde was hij lichamelijk al niet meer de oude. De ziekte van Parkinson bemoeilijkte het hem deel te nemen aan het sociale leven, maar erger nog, het belemmerde hem zijn werk, zijn liefste bezigheid, uit te oefenen. Op 27 juni 1946, enige tijd voor zijn 66ste verjaardag, is Cornelis Vreedenburgh overleden. Hij werd begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Het kroegje van Hotel Hamdorrf - 1921

olieverf

Singer Museum Laren

- De voormalige Waterstaatkerk -

klik voor vergroting

klik voor vergroting
Prinsengracht, Amsterdam - olieverf

Singer Museum Laren

- woonwagenkamp -

olieverf op doek

partic. bezit

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars