Johan Wertheim
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer

Naam: Wertheim, Johan Gustaaf (Jobs)

Geboren: Amsterdam - 4 maart 1898

Overleden: Hilversum - 6 januari 1977

Atelier/Adres: - Laren - Zevenend 39 en daarna Nieuwlarenweg 24

Nieuwlarenweg 24 - Laren

Johannes Gustaaf Werthelm (hij werd Jobs genoemd) werd op 4 maart 1898 geboren te Amsterdam. Hij was voorbestemd om in het bankwezen te gaan. Voor zijn bankopleiding komt hij in Duitsland terecht en neemt beeldhouwlessen van Oppler in Berlijn. Wertheim wint in 1926 de Prix de Rome voor beeldhouwkunst. Hij verlaat het bankwezen en gaat verder beeldhouwen in Frankrijk, Italie en keert in 1931 terug naar Amsterdam.

Hij woonde en werkte in Amsterdam, in Florence, Rome, en Parijs en vanaf 1946 in Laren (N.H.). Hij was beeldhouwer (ook tekenaar) van portretten, kleine naakten, enkele bijbelse figuren en monumenten. Ondermeer het monument voor Joodse erkentelijkheid te Amsterdam. Hij krijgt vele portretopdrachten in de dertiger jaren in zijn Amsterdamse atelier. Vanaf 1936 neemt hij deel aan tal van tentoonstellingen. Wertheim is ook een verdienstelijk tekenaar.

Wertheim huwt in 1940 met Eva Sinzheimer en zij krijgen 2 kinderen. Gedurende een deel van de oorlog verblijven zij met hun twee kinderen in gevangenschap. Vanaf 1945 verblijft Wertheim in Zwitserland en begint weer te boetseren. Hier wordt hun derde kind geboren.Vanaf 1946 tot en met 1977 woont Wertheim in Laren, eerst op het Zevenend 39 en daarna Nieuwlarenweg 24. In deze periode maakt hij veel portretten in opdracht.

In 1956 is Wertheim intiniatiefnemer en oprichter van Openbaar Kunstbezit. Openbaar Kunstbezit wordt een waar succes en zal veel van zijn tijd vergen. Hij is inmiddels gescheiden en trouwt in 1959 Deborah Sanson. Hij ontvangt de Zilveren Anjer, wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau en krijgt de Penning Kunstenaarsverzet en de gouden Museum-penning. Wertheim houdt in de 50er en 60er jaren veel lezingen over beeldhouwkunst met altijd een demonstratie. In deze periode spreekt hij ook voor de radio en later is hij ook op de televisie te zien. Hij treedt in 1966 af als secretaris van Openbaar Kunstbezit.

Wertheim heeft behalve zeer veel portretten ook vele monumenten in Nederland vervaardigd, zoals Van Schendel (Leidse Bosje Amsterdam), Gedenksteen voor weggevoerde Joden (Gorredijk) Orpheus (Laren),Spinoza (Den Haag), Grafmonument familie van den Bergh (Westerveld) etc.

Hij verkreeg in 1925 de Prix de Rome voor beeldhouwkunst. (Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Foto van kunsternaar met model prof.dhr.L.E.J.Brouwer -

(Foto Brouwer)

- Atelier te Laren -

geschilderd door

zijn vrouw D.D.Wertheim-Sanson

 

in bewerking!...  

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars