Hendrik Jan Wolter
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Wolter, Prof. H.J.

Geboren: Amsterdam - 15 juli 1873

Overleden: Laren - 29 oktober 1952

Atelier/Adres: Laren - Torenlaan 53 villa 'Blommenwijck'

H.J. Wolter werd op 15 juli 1873 in Amsterdam geboren. Nadat hij zijn eerder begonnen militaire carrière had beëindigd, was hij leerling van de Academie des Beaux Arts te Antwerpen tussen 1895 en 1896 De drie jaren daarna ging hij naar het Institut Supérieur, waar hij een 'loge' kreeg. Zijn leermeesters waren A. de Vriedt, P. van Havermaet en Fr. van Leemputten. Drie jaar lang kreeg hij de "Koninklijke Subsidie en won intussen tevens de Willink van Collenprijs. Wolter studeerde in Antwerpen samen met onder meer Simon maris, de zoon van de bekende Haagse schilder Willem Maris.

 

In 1899 vestigde hij zich in Leusen bij Amersfoort daarna in 1904 trouwt hij met Popkolina van Hoorn en verhuisde hij de eerste maal naar Laren waar hij woonde omstreeks 1915. Tussen 1925 en 1938 woonde en werkte hij in Amsterdam en in Haarlem. In 1924 kwam hij in Laren terug. De oorlog en een chronische ziekte maken een voortijdig einde aan zijn creativiteit. Van 1925 tot 1938 was hij hoogleraar aan de Rijks Academie te Amsterdam.

In zijn Larense tijd woonde hij op Torenlaan 53 in het huis 'Blommenwijck' die hij zelf ontwierp. In de tuin bouwde hij zijn atelier (nu Oud Blaricummerweg 46). Bij de deur is nog een gevelsteen zichtbaar met de tekst 'in veilige haven'

In zijn eerste periode schilderde Wolter in een realistische stijl. De invloed van de franse impresionisten als Monet en Camille Pisarro werd in de loop der tijd steeds groter. Wolter schilderde niet veel van zijn Gooische woonomgeving. Tijdens zijn vele reizen schilderde hij de Zeeuwse landschappen. Hij reisde ook regelmatig naar Parijs. In Frankrijk en Engeland was hij vaak te vinden in de havens waar hij werd geinspireerd in het schilderen van havengezichten.

Hoewel Wolter als schilder zijn eigen weg in het Larens kunstenaarsmilieu ging, nam hij wel actief deel aan het sociale leven. Toen Jan Hamdorff besloot om in 1913 een expositie te organiseren in zijn hotel Hamdorff, ontwierp Wolter de expositieruimte en het terrein. Behalve de open galerei met de decoratieve Dorische zuilen, ontwierp hij ook het meubilair van de zomertuin.

Hendrik Jan Wolter overleed te Laren op 29 oktober 1952.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Boerderijen in sneeuw -

olieverf

partic. bezit

- De magere brug Amsterdam 1916 -

olieverf 100 x 105 cm

- Zelfportret 1920 -

paneel 45 x 35 cm

partic. bezit

- Amstelgezicht 1918 -

olieverf 80 x 160 cm

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars