Albert Zwartjes
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Zwartjes, Albert Stephanus

Geboren: Utrecht - 13 juni 1902

Overleden:

Atelier/Adres: Laren - Mauvezand 9

Albert Zwartjes werd op 13 juni 1902 te Utrecht geboren. Hij begon na zijn schooljaren met modeltekenen bij Chris Achterberg en het nemen van schilderlessen bij Arend van der Pol te Utrecht. Eenmaal in Laren richtte hij de tekenclub "Hamdorff" op en beijverde zich voor de tot standkoming van de Gooische Academie voor Beeldende Kunsten. Hij begreep dat tekenen een fundament is tot het bouwen van een schilderij en nodig om een eigen weg, een eigen stijl te vinden.

Niet tevreden met een nabootsing van de natuur gebruikte hij het onderwerp meer als een aanleiding tot schilderen, daarbij weglatend wat hem goeddunkt, vereenvoudigend en zo te komen tot een schoonheid vol eigen visie. Hij voelde zich het meest aangetrokken tot het stadsgezicht en heeft een voorliefde voor de aquarel. Zijn werkterrein omvatte Europa.

Hoewel zijn stijl langzaam veranderde, bleef hij een band met de traditie bewaren, expressief op de basis van laat-impressionistische schilderwijze.

Zwartjens was lid van de Gooische Schildersvereeniging te Laren (N.H.) en ,,St .Lucas" te Amsterdam .Werk van hem kwam men regelmatig tegen op de exposities in het Stedelijk Museum te Amsterdam en in de kunstzaal ,,Hamdorff" te Laren (N.H.) Een viertal werken werden aangekocht voor het Singer Museum te Laren.

- -

Eigendom Galerie Dutch fine art (te koop!)

- -

- Bloemen in vaas -

olieverf op doek

partic. bezit

- boot in centrum-

olieverf op doek

Kunsthandel Marquant

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars