Johan Briedé
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Briedé, Johan

pseudonaam J.B. de Chateauroux

Geboren: Rotterdam - 2 mei 1885

Overleden: Amsterdam - 1980

Atelier/Adres: Laren - Schoolpad 9

Johan Briedé werd op 2 mei 1885 te Rotterdam geboren en werkte aldaar en in de randstad. Hij was leerling van de Academie te Rotterdam en Den Haag en de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam en Haarlem. Verder kreeg hij les van Brender à Brandis, J.J.C. Lebeau, W.A. van Konijnenburg en L.W.R. Wenckebach. Hij schilderde, tekende, aquarelleerde en lithografeerde in impressionistische trant.

Zijn werk bestaat voornamelijk uit landschappen, zeegezichten, schepen, dieren, bloemen enz. Briedé maakte illustraties, ex-libris. Hij had een grote voorliefde voor het schilderen van de natuur onder andere van waterlelies en was ook vaak met zijn boot te vinden op het Hilversums kanaal waar hij hangend over de rand de waterplanten bestudeerde en tekende. Briedé was lid van de Federatie van B.B.K. Hij maakte reizen naar Zweden, Frankrijk, Spanje en Mallorca.

In 1916 vestigde hij zich in Laren en woonde daar tot 1959. Briedé werkte in enkele gevallen onder het pseudoniem J.B. de Chateauroux. Zijn werk werd onder andere door het Rijks-Prentenkabinet, het Gooisch- en Drents museum. Briedé overleed in 1980 te Amsterdam.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950) (Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940)

klik voor vergroting
- Catusbloem 1921 -

olieverf op doek

31 x 40 cm

gesig. r.b.

Studio 2000 Blaricum

-

 

klik voor vergroting

 

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars