De Court Onderwater
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Court Onderwater, Hendrikus Theodorus de

Geboren: Dordrecht - 6 augustus 1877

Overleden: Dordrecht - 8 mei 1905

Atelier/Adres: Laren - Zevenend

Court Onderwater werd op 6 augustus I877 geboren in Dordrecht als zoon van een bekende Dordsche handelsfamilie.

De Court werd aanvankelijk voor de handel bestemd, ondanks dat zijn neigingen in artistieke richting gingen. Toen het handelkantoor hem te machtig werd liet zijn vader een tekenwerk aan Jozef Israëls zien en verzcht hem om advies. Dat Luidde: stuur de jongen maar eens naar Parijs en laat hem daar een jaar of wat werken.

Omstreeks I893 was hij leerling van de Rotterdamse academie. In I896 trok hij naar Parijs waar hij zijn studie voltooide op de academie Julian. Hij keerde terug naar Nederland, zwierf een beetje rond onder andere in Heeze en Volendam, waarna hij zich aangetrokken voelde tot de Larense schildersgroep. Hij werd er spoedig geheel geaccepteerd omdat hij een talentvol schilder bleek te zijn. Hij schilderde portretten, Figuur en vooral in zijn Larense tijd veel interieurs. Een grote handicap voor hem was zijn invaliditeit, die hem slechts met behulp van beugels in staat stelde te lopen. In 1904 kreeg hij de Van Collenprijs uitgerijkt.

Hij was een beminnelijke en beschaafde kunstenaar die graag gezien werd in het levendige en actieve gezelschap, dat deze Larense schilders vormden tijdens de bijeenkomsten in het Kroegje van Hamdorff. Voor Court Onderwater zelf, van aard uiterst gevoelig en tamelijk melancholiek, was de confrontatie met hun beweeglijkheid een steeds duidelijker accent op zijn onmacht. Het werd een obsessie voor hem, die tenslotte resulteerde in een fatale daad. Tijdens een bezoek aan zijn familie in Dordrecht pleegde hij in een bui van diepe neerslachtigheid zelfmoord. Dit gebeurde in I905 toen hij nog slechts 28 jaar oud was. De gehele Larense schildersbent was diep geschokt door deze volkomen onverwachte wanhoopsdaad.

In tragische tegenstelling tot de andere levenskrachtige kunstenaars in het Gooi staat het korte leven van H. Th. de Court. Men was het er over eens dat hiermede een jong en begaafd schilderstalent verloren was gegaan. Nagelaten werken tonen ook overtuigend zijn onmiskenbare kwaliteiten en zijn Gooise werken zijn verbonden met de Larense School.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Poestend meisje -

olieverf op doek

collectie Gemeente Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars