Jozef Israëls
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, graficus

Naam: Israëls, Jozef

Geboren: Groningen - 27 januari 1824

Overleden: 's-Gravenhage - 12 augustus 1911

Atelier/Adres: Laren - Kostverloren 4 en later Blaricum - Eemnesserweg 34a

Weblink

Josef Israëls werd de 27 januari 1824 in Groningen geboren. Na zijn opleiding in Groningen deed hij zijn studie bij Cornelis Kruseman en Jan Willem Pieneman in Amsterdam en vervolgde daarna zijn studie 2 jaar bij Picot in Parijs. Later vestigde hij zich in 's Gravenhage. Zijn werken, met dikwijls tragische voorstellingen, schilderde hij met grote innigheid en meesterschap.

Israëls was eigenlijk de schilder die Laren voor het eerst "ontdekte" rond 1875. Hij was op zoek geweest naar nog ongerepte natuur met een onbedorven dorpsleven. Rond Den Haag en Scheveningen gingen alle plekjes voor de landschapsschilder verloren door de toenemende verstedelijking.

Laren was een dorp waar willekeurig, maar schilderachtig, huisjes en boerderijen rond een lommerijke Brink met een plas water stonden die de Coeswaerde werd genoemd. Het stille en volkomen ongerepte dorpje, nog niet aangeraakt door de vooruitgang, had een diepe indruk op hem gemaakt. Dit inspireerde hem zodanig dat hij zijn schildervrienden, onder andere de toen al beroemde schilder Albert Neuhuys, enthousiast vertelde over zijn ontdekking "Laren". Josef Israëls soepele stijl van schilderen en het handhaven van een koloriet van lichte kleuren in zijn schilderijen kan als een voorstadium van het impressionisme worden gezien.

Hij zijn Larense tijd woonde hij in de boerderij van de weduwe De Wit aan het Zevenend hoek Kosterloren.

Hij overleed op 12 augustus 1911 te Den Haag.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

Breisterje / Knitting girl / Tricoteuse

Haar Lieveling / Her darling / Sa chérie

 

Aan de bron/ The source / La Source

 

Alleen op de wereld

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars