Derkinderen
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, lithograaf, glasschilder, etser

Naam: Derkinderen, Prof. dr.(Antonie) Antonius Johannes

Geboren: 's-Hertogenbosch - 20 december 1859

Overleden: Amsterdam - 2 november 1935

Atelier/Adres: Naarderstraat 67 in de villa 'De Zonnebloem'

villa " De Zonnebloem"

 

Antonie Derkinderen werd op 20 december 1859 in 's-Hertogenbosch geboren. Tussen 1878 en 1880 was hij leerling van de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten te Den Bosch onder leiding van J. Th. Stracké en ging daarna in 1880 naar Amsterdam waar hij tot 1882 woonde en werkte en studeerde aan de Rijks Academie aldaar. In 1882 ging hij met jan Toorop naar Brussel en verbleef daar 1 jaar. Hij was leerling van de Teken Academie in deze plaats onder leiding van J. Portaels en ging daarna weer terug naar Amsterdam. Tussen 1888 en 1890 verbleef hij weer in Brussel en weer daarna vestigde hij zich in Laren.

Hij schilderde (ook glas) tekende, etste, lithografeerde portretten, figuren en maakte ook wandschilderingen onder meer in het Raadhuis in Den Bosch en in de Koopmansbeurs te Amsterdam. Hij maakte boekversieringen voor Vondel-uitgaven, de Mis van Diepenbrock enz.Hij gaf les aan talloze andere schilders waarvan u de namen kunt terugvinden in de Pieter A. Scheen van 1750 tot 1970 onder zijn naamsvermelding.

Hij woonde in zijn Larense tijd tussen 1893 en 1907 en vanaf 1903 op de Naarderstraat 67 in de villa 'De Zonnebloem' waar hij een werkplaats voor schilderen, glasschilderen en glas-in-lood-zetten opende. In 1897 was hij tevens medewerker van J. Veth

Hij had veel contacten en zijn ideaal was om naar voorbeeld van de middeleeuwse gilden, leerlingen in het schilderen te oefenen. De werkplaats bereikte echter niet het beoogde succes en in 1907 vertrok Derkinderen naar Amsterdam waar hij tot directeur van de Rijksacademie werd benoemd waar hij deze functie heeft bekleed tot 1925. In 1914 behaalde hij zijn titel; doctor h.c. aan de Universiteit te Groningen.

Werken van Derkinderen zijn aangekocht door Het Haags gemeentemuseum: twee kinderen, 1880 dode trompetter, naakt Centraal Museum Utrecht: het beginsel der levensverzekering (tekening in houtskool). Rijks Museum Kröller-Müller Otterlo: portret van Mallarmé (gem. A.D.K.91); 9 tekeningen. Het Nederlandse Postmuseum Den Haag: ontwerpen voor Nederlandse postzegels. Noord Brabants Museum Den Bosch: een portret; ontwerp voor wandschildering in het stadhuis te Den Bosch. Stedelijk Van Abbe Museum Eindhoven: man met staf 1890 (tek.)

Ter nagedachtenis is er in Laren een straat "de Derkinderenlaan" naar hem genoemd.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars