Jan Veth
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Veth, Jan Pieter jr.

Geboren: Dordrecht - 18 mei 1864

Overleden: Amsterdam 1 juli 1925

Atelier/Adres:

Dr. Jan Pieter Veth werd op 18 mei 1864 geboren te Dordrecht. Hij was leerling van A.J. terwen en tussen 1880 en 1885 van de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van A. Allebé. In 1897 was hij medewerker van A.J. Derkinderen en M. van Regteren Altena. Later werd hij hoogleraar aan de Rijksacademie te Amsterdam.

Hij was een van de eerste literatoren die naar het Gooi kwam en was iemand die de kunst op twee fronten diende. Hij was een verdienstelijk schilder maar kreeg naam door zijn knap doorwerkte lithografische portretten. Meer bekendheid kreeg hij door zijn baanbrekende publikaties en kritische beschouwingen over kunst.

Hij kwam omstreeks 1886 naar Laren als 22-jarige kunstenaar en ging in 1888 naar Bussum, waar hij een huis met atelier betrok op de Parklaan 35. Zijn atelier werd de verzamelplaats van een gemengd aantal kunstenaars. Behalve de schilders kwamen daar ook figuren als Herman Gorter en de componist Alphons Diepenbrock regelmatig op bezoek.

Ongetwijfeld zullen er wel meer literatoren bij hem op het atelier op bezoek zijn geweest, want in Bussum woonden of kwamen tijdelijk vrij veel schrijvers en schrijfsters. Frederik van Eeden had er Zijll 'heilstaat' en Pieter L. Tak, Helma Wolf-Catz, Frans Coenell en Cissy van Marxveldt zijn slechts enkele namen die met Bussum zijn verbonden.

Jan Veth was vaak in Laren onder de schilders in het 'Kroegje' te vinden, wellicht omdat hij zich ook als beeldend kunstenaar aan hen verwant voelde. Ook in Laren en Blaricum woonden een aantal bekende literatoren van wie de meesten contacten onderhielden met de schilders.

Hij overleed op 1 juli 1925 in Amsterdam.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

Heintje, een Gooisch meisje 1891

Dordrechts Museum

in bewerking!...

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars