Julie de Graag
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Schilderes

Naam: Graag, Anna Julia de

Geboren: Gorinchem - 18 juli 1877

Overleden: Den Haag - 2 februari 1924

Atelier/Adres: Laren - Zevenend 93

Anna Julia ('Julie') de Graag werd op 18 juli 1877 te Gorinchem geboren als vierde kind uit een gezin van zes. Haar moeder, Karolina Stephana Couwenberg was voor haar huwelijk een verdienstelijk amateur-schilderes. Rond 1900 volgde zij haar ouders naar Den Haag. Zij was leerlinge van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag onder leiding van J.J. Aarts en behaalde daarnaast haar MO-akte tekenen.

In 1901 kwam zij in contact met de kunstcriticus H.P. Bremmer. Zij volgde zijn cursussen en had grote bewondering voor zijn stijl. In 1904 kwam zij in Laren in het huis van de timmerman Van Wingerden wonen maar ging vaak terug naar haar ouders in Den Haag wanneer zij door haar zwakke gezondheid met ziekte was getroffen.

In Laren kwam zij in contact met beeldhouwer Mendes da Costa en schilder Bart van der Leck die haar inspireerde in meer gestilleerd werk. De eerste tijd woonde zij in het rechter gedeelte van een oude boerderij op het zevenend 62 te Laren, die op nieuwjaarsnacht 1908 volledig afbrandde, waarbij veel van haar werk verloren ging. Na de brand liet Julie een nieuw huis aan de overkant, nu het adres Zevenend 93 te Laren, van haar eerste onderkomen bouwen. Naast haar eigen werk gaf Julie een paar uur per week tekenles op een meisjesschool in Utrecht. Verder leidde zij een teruggetrokken bestaan. Begin jaren twintig ging zij zowel fysiek als geestelijk sterk achteruit en moest stoppen met lesgeven.

Zij verbleef door haar gezondheid vaak in Den Haag vooral in de wintermaanden. De laatste periode maakte zij steeds meer tekeningen en prenten met morbide onderwerpen waaruit haar depressieve gemoedstoestand zich uitte.

Samenvatend, Julie de Graag schilderde bloemen, dierstudies, portretten en maakte houtsneden o.a. boerenfiguren (Larense boerenvrouwen). Het Centraal Museum Utrecht heeft werken van haar evenals het Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo, die 65 aquarellen en tekeningen van haar bezit.

Zij overleed te Den Haag op 2 februari 1924 door haar eigen toedoen.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting

in bewerking!...

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars