Marianne Houtkamp
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer, en sieraden

Naam: Houtkamp, Marianne

Geboren: 1948

Overleden: L

Atelier/Adres: - Laren - Steffenshein 4

ZIE OOK http://www.mariannehoutkamp.nl

Marianne Houtkamp werd in 1948 geboren. De liefde voor het beeldhouwen is Marianne aangeboren. Nauwelijks de kinderschoenen ontgroeid zat zij al met haar vingers inde klei. Jarenlange oefening en studie en een onuitputtelijke fascinatie voor de mens leidde uiteindelijk tot een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre van bronzen beelden en sieraden.

Haar werk is expressief, origineel en doordacht. Haar personages komen tot leven. Haar beelden staan er of ze er altijd zijn geweest. Zonder meer kan men haar vrije werk realistisch noemen, ook door de nauwgezetheid van werken die haar eigen is. Mensen staan centraal in haar beelden en vormen een onuitputtelijke inspiratiebron. Marianne is een warme persoonlijkheid, gastvrij, hartelijk, eerlijk en betrokken. Veelzijdig en beschikkend over een enorm inlevingsvermogen waarbij het geluk van anderen vaak voorop staat. Dit alles aangevuld met een enorme lading positivisme maakt Marianne tot een aangename vrouw en kunstenares.

De liefde voor de mens is ook één van de drijfveren voor haar reizen, samen met haar man Hans Houtkamp, in grote delen van Europa, naar Afrika en Zuid- en Midden Afrika. Wat boeit in haar werk is haar liefde voor cultuurvolkeren. Als een rode draad loopt haar liefde voor deze volkeren door haar werk heen. Prachtige Masai-beelden, Peruanen, Wodaabe of dichterbij de beroemde Larense folkloristische dansgroep "De Klepperman van Elleven".

Haar visie op het kunstenaarsschap valt voortdurend op: hardwerkend en vele uren makend om haar opdrachtgevers tevreden te stellen. Alleen recent al leidde dit tot een levensgroot beeld in Den Haag dat getuigt van het vakmanschap van Marianne. Een indrukwekkende en kleurrijke beeldengroep, die een poppenkast voorstelt, gemaakt voor ernstig zieke kinderen die daar in een huis verblijven. Ze kijken uit op het beeld maar kunnen er ook mee spelen of zo maar even wegdromen. En onlangs een indrukwekkende vluchtelingenvrouw voor in de ontvangstruimte van een multinational die zich wereldwijd inzet voor het World Food Programm (WFP). Hetzelfde beeld staat tevens bij het WFP in Rome.

Lektuur:
Marianne Houtkamp ISBN 90-77285-01-6 mei 2003 uitg. Drukkerij van Wijland-Laren nh.
Een beeld van Marianne Houtkamp ISBN 90-805620-1--7 uitg. Drukkerij van Wijland-Laren nh.

 

 

- Brons 86 cm -

- Spelende kinderen -

 

 

- Kenia -

goud op zilver

Hoogte 10 cm

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars