Raoul Hynckes
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Hynckes, Raoul

Geboren: Brussel - 11 mei 1893

Overleden: Blaricum - 1973

Atelier/Adres: Blaricum - Bussummerweg 29

Raoul Hynckes werd op 11 mei 1893 in Brussel geboren. Zijn vader is de eigenaar van een grote textielververij/stomerij. Hij was leerling van de Académie Royale des Beaux-Arts te Brussel 1907 - 1912 en schilderde in magisch-realistische stijl, stillevens en landschappen. Hij maakte in zijn begintijd veel stillevens met doodskoppen, steenbrokken, vermolmd hout enz. Pas later legde hij zich toe op landschappen en toonde zich een meester in het schilderen met stofuitdrukkingen. Hij heeft enige tijd ook in Bretagne gewerkt.

1907 - 1912 Volgt opleidingen aan de Academies van Schone Kunsten in Brussel en Mechelen en schildert impressies van de Belgische kust en Vlaamse landschappen.
1914 Als Belgische soldaat vertrekt hij naar het front, maar al snel wijkt hij uit naar het neutrale Nederland. Exposeert in Den Haag en Amsterdam.
1915 - 1923 Schildert haven- en stadsgezichten en trekt veel aandacht met zijn affiches. Ook maakt hij toneelkostuums en toneeldecors voor de Amsterdamse Stadsschouwburg.
1923 Regelmatig neemt hij, samen met de schilders Willink, Schuhmacher en Charley Toorop, deel aan de groepstentoonstellingen van de Hollandsche Kunstenaarskring in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
 
1924 Er vindt een keerpunt plaats in zijn werk. Hynckes raakt in een artistieke crisis en vernietigt al zijn vroege impressionistische werk dat hij in handen krijgt. Een tentoonstelling met werk van onder andere Picasso en Braque maakt grote indruk op hem. Zijn werk krijgt kubistische trekken, maar hij geeft zich niet volledig aan deze stroming over.
1924 - 1932 In een zeer onrustige periode van scheiding en verhuizingen werkt Hynckes door in de stijl van het Kubisme die sinds 1924 overheerst in zijn schilderijen. Het stilleven komt op de eerste plaats.
1932 Hynckes creëert 'stillevencomposities van de jacht'.
1933 Geleidelijk laat Hynckes het Kubisme los en krijgt zijn werk magisch realistische kenmerken. De werkelijkheid wordt natuurgetrouwer weergegeven, maar tegelijkertijd neemt de gekunsteldheid in de licht- en kleurwerking toe. Samen met Koch en Willink exposeert hij bij de Amsterdamse Kunstzaal van Lier met donkere, sombere stillevens vol verwijzingen naar de dood en vergankelijkheid. In deze stillevens toont hij zijn fascinatie voor de schedel.
1937 Opnieuw werkt hij aan composities met schedels, waarin wederom de nadruk wordt gelegd op de afwezigheid van de mens.
1938 Het schedel-motief wordt losgelaten en hij keert terug naar zijn vroegere onderwerpen: dode vogels, attributen van een jager, flessen etc. Zijn achtergronden worden minder donker.
1939 Hynckes vestigde zich in Blaricum aan de Bussummerweg 29.
1940 Er verschijnt een monografie over zijn oeuvre. Een derde reeks stillevens met schedel wordt voltooid.
1948 Voor het eerst sinds lange tijd schildert hij weer landschappen. De stilte van de verlaten dorpen die hij afbeeldt heeft iets geladens, maar in tegenstelling tot zijn vooroorlogse stillevens lijkt deze geladenheid een andere betekenis te hebben.
1950 Omstreeks de jaren vijftig is de hardheid uit zijn werk verdwenen en nadrukkelijke verwijzingen naar de dood zijn niet meer aanwezig. De nieuwe stijl kenmerkt zich door een versobering in de weergave van de details, een vereenvoudiging van de compositie en een monochroom kleurgebruik. Tijdens zijn leven heeft Hynckes ook werk gemaakt voor Philips Nederland.

Hynckes overleed in 1973 op bijna tachtigjarige leeftijd in Blaricum.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- De Haas -

1946

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars