Herman Kruyder
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, tekenaar, etser

Naam: Kruyder, Herman Justus

Geboren: Lage Vuursche - 7 juni 1881

Overleden: Amsterdam - 29 april 1935

Atelier/Adres: Blaricum - Mosselweg 3 (1928-1935)

Herman Justus Kruyder werd geboren op 7 juni 1881 in de Lage Vuursche en ontwikkelde zich via de Haarlemse kunstnijverheidsschool als een van de meest interessante expressionisten van zijn tijd. Na 1900 kwam hij van Haarlem naar Amsterdam, verbleef vervolgens in Heemstede en Bennebroek om tenslotte in december 1928 naar Blaricum te komen, waar hij bleef wonen tot 1934, waar onder andere zijn bekende "Haan" en "Zelfportret" ontstonden.

Hij was geen man die de populariteit zocht en het feit, dat zijn expressionistische kunst bij de Gooise schilders niet erg in de smaak viel, zal er wel toe hebben bijgedragen dat de wederzijdse verstandhouding vrij koel was. Kruyder stond afzijdig van de Gooische schilders.

Kruyder was een van de bekende en gewaardeerde Nederlandse expressionisten en uit dien hoofde kon hij gezag laten gelden.Tekenend voor dat gezag is het volgende anekdotische voorval; Hij wilde wel eens mee exposeren met een groep Gooise kunstenaars, maar had daar geen uitnodiging voor gekregen. Dat scheen hem geïrriteerd te hebben en met een handwagen met drie van zijn werken verscheen hij voor Hamdorff, waar men de tentoonstelling aan het inrichten was.

Hij keek de zaal eens rond en wees tenslotte op drie werken. 'Dat is rotzooi', verzekerde hij beslist - 'dat moet er uit!' En de daad bij het woord voegend, lichtte hij de gewraakte schilderijen van de wand en hing er zijn eigen doeken voor in de plaats.Toen knikte hij tevreden, keerde zich zonder verder commentaar om en verdween weer met zijn handkar! De schilderijen bleven hangen en bleken nog een succes ook! Zijn atelierwoning in Blaricum aan de Mosselweg 3 bestaat nog en is herkenbaar aan een gevelsteentje dat hij zelf vervaardigde.

Hij was getrouwd met kunstchilderes Johanna Laura ('Jo') Bouman,; geb. Amsterdam 6 april 1886

In 1934 vertrok hij naar Amsterdam waar hij overleed op 29 april 1935.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

- Sint jansprocessie -

litho 47 x 69 cm

- De gele hond -

olieverf

Singer Museum Laren

klik voor vergroting

- -

olieverf

part. bezit

klik voor vergroting

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars