Anton R. Mauve
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Mauve, Anton Rudolph

Geboren: 's-Gravenhage - 10 december 1876

Overleden: Blaricum - 1 september 1962

Atelier/Adres: Laren - Drift 18

Anton Rudolph Mauve werd op 10 december 1876 geboren te Den Haag en was de zoon van de bekende Anton Mauve sr. Hij volgde zijn vader op als kunstschilder en zijn gehele leven lang heeft hij rondgezworven in "Het land van Mauve' zonder de artistieke grootheid van zijn vader te kjunnen benaderen. Van 1895 to 1897 en van 1898 tot 1922 woonde hij in Laren. Vervolgens verbleef hij een jaar in Bussum om tenslotte in Blaricum te belanden. Anton jr. hield niet van romantiek -ook niet in de bouw - en daarom liet hij een modern rechtlijnig en wat stug huis bouwen op de Drift.

Veel romatiek of blijheid heeft hij in zijn leven niet gekend en dit wordt weerspiegeld in zijn werken. Loodgrijze luchten en door koude, storm en regen geteisterd land overheersten zijn denken. Eenzame en sombere heidelandschappen, waterplassen met door storm neergeslagen riet en andere dramatische onderwerpen schilderde hij in duistere tonen.

Zijn oevre verraadt een groeiende zwaarmoedigheid en uitzichtloosheid die hem in een isolement bracht. De achtergrond hiervoor kan een gevoel voor machteloosheid zijn geweest om zijn vader te evenaren. Een gestadig verergende doofheid zal zeker hebben bijgedragen aan die vereenzaming. Hoewel hij de hoogte van zijn vader niet kon bereiken had Anton jr. kwaliteit als schilder en kon hij zijn gevoelsn tot uitdrukking brengen. Hij stierf als een der vergeten Gooise schilders op 1 september 1962.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

klik voor vergroting
- Heide te Laren -

olieverf op doek

partic. bezit - JG

- De schaapskooi -

olieverf op doek

partic. bezit

 

klik voor vergroting

klik voor vergroting
- Zeezicht -

olieverf op doek

partic. bezit - JG

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars