Wally Moes
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes, schrijfster

Naam: Moes, Walburga (Wally) Wilhelmina

Geboren: Amsterdam - 16 november 1856

Overleden: Laren - 6 november 1918

Atelier/Adres: Laren - atelierhuis "Klein Lindenhof" Oude Naarderweg 8 hoek Paviljoensweg

Walburga Wilhelmina Moes werd op 16 november 1856 geboren te Amsterdam op de OudeZijds Voorburgwal als dochter van de koopman August Leopold Moes en Maria Mathilda Christina Gertrud Breitenstein. Op zeventienjarige leeftijd bezoekt zij de Academie voor Beeldende kunsten te Amsterdam onder leiding van Prof. A.Allebé. Daar ontmoette zij onder de weinig vrouwelijke studenten van de academie Arina Hugenholtz, die enige tijd haar enige mede-studente was.

In Düsseldorf raakt ze bevriend met Thérèse Schwartze, die haar in 1883 portretteert. In 1884 vestigt Wally Moes zich in Laren. Volgens haar eigen gegevens heeft zij één jaar met studiegenote Etha Vles in de villa van Neuhuys aan de Naarderstraat gewoond. Daarna in het pand Atelierweg 14. Deze naam werd later, ter nagedachtenis, gewijzigd in Wally Moesweg. Het huis staat er nog en heet "Klein Lindenhof" Oude Naarderweg 8 hoek Paviljoensweg. Het atelier werd in 1903 gebouwd door de plaatselijke aannemer Banis.

Haar oevre varieert van de 'realistische romantiek', die tot uitdrukking komt in haar Larense taferelen, tot uiterst zoet romantisch werk. Het kleurgebruik loopt dan ook zeer uiteen: van uiterst fel, vrolijk en zoet tot ingetogen en somber. Behalve tekenen-, schilderen en etsen wijdt zij zich ook nog aan een andere vaardigheid: het schrijven. In 1911 verscheen haar eerste verhalenbundel; Larensche Dorpsvertellingen. In 1914 kreeg zij reuma zodat het schilderen problematisch werd. In die tijd begon zij met het schrijven van verhalen.

Twee jaar later in 1961 verschijnt haar boeiende autobiografie 'Heilig ongeduld'. Wally Moes stierf in 1918 en werd begraven op de algemene begraafplaats van het St. Janskerkhof te Laren.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergoting
- Larensche vrouw in zondagsdracht -

olieverf op doek

80 x 60 cm

- Baby in wieg -

aquarel en potlood 41 x 49 cm

partic. bezit

- Breischool te Huizen -

Krijt op papier 36 x 63 cm

- Spelende Kinderen -

oilieverf

Centraal Museum Utrecht

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars