Arina Hugenholtz
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes

Naam: Hugenholtz, Arina

Geboren: Cillaarshoek (Maasdam) - 20 september 1848

Overleden: Laren - 4 april 1934

Atelier/Adres: Laren - Nieuwe Larenseweg 17 (v/h 9)

Arina Hugenholtz werd op 20 september 1849 te Cillaarshoek gemeente Maasdam geboren. Zij was leerling van de Rijksacademie te Amsterdam tussen 1875 en 1878 onder leiding van Prof. Allebé en van Anton Mauve.

Haar ouders verhuisden naar Amsterdam en Arina werd voor haar opvoeding, naar een kostschool in Zwitserland gezonden. Zij stamde uit een gefortuneerd milieu. Zij had toen al veel liefhebberij in tekenen en schilderen.

Enige jaren later verhuisde zij naar Den Haag waar zij haar eerste atelier betrok aan het Bezuidenhout. Zij schilderde en tekende veel in Scheveningen en Katwijk. Anton Mauve was een vriend van haar vader en toen hij haar werk zag, toonde hij wel interesse daarvoor. Toen zij hem te kennen gafte willen doorstuderen in Parijs, raadde hij dit af en adviseerde haar om lessen te nemen bij Blommers. Hij had zelf een hekel aan lesgeven, maar desondanks heeft hij haar altijd waardevolle adviezen gegeven. Haar werk volgde de trant van de Haagse School. Zij woonden en werkte te Amsterdam tot 1878, Den Haag 1880-1885-, Laren tot 1886, Amstelveen tot 1892.

In 1885 ging zij op zijn aanraden va Blommers voor het eerst naar Laren en dat beviel haar zo goed dat zij er zich in 1895 voorgoed vestigde. Zij ging wonen bij Jan Hamdorff, die haar toen nog niet meer kon bieden dan de eenvoudige behuizing in zijn logement 'De Vergulde Postwagen'. De twee werden goede vrienden, zo goed, dat zij er zo'n beetje in de familie werd opgenomen en er tot haar dood is blijven wonen!

 

Kinderen op bospad -olieverf

Omstreeks 1894 liet Arina een atelier bouwen aan de Nieuw Larenseweg om een goede werkruimte te hebben, maar zij bleef bij Jan Hamdorff wonen. In dit atelier schilderde zij talloze aquarellen en olieverven van het Gooi, veel landschappen en bosgezichten en heide met schapen. Ook heeft zij wel vriendelijke dorpsbeelden, kinderen en weelderige stillevens geschilderd. Wellicht omdat zij daar relaties had, werden haar schilderijen ook in Amerika gekocht.

Iedereen mocht haar en hoewel zij als de 'grande dame' bekend stond in de Larense schildersbent, was zij zowel op de feestjes van de armere schilders als op de banketten van de rijke en gearriveerde meesters altijd present. Arina was een levendige en vrolijke vrouw, een merkwaardige combinatie van frivoliteit, waardigheid en artisticiteit.

Zij was de schakel tussen de oudere en de jongere generatie van de Larense kunstenaars. Zij deed voor hen wat zij kon, want er bestond toch wel een zekere afstand tussen de grote- en gearriveerde meesters die meestal ook gefortuneerd waren, en de jongeren die nog geen geld of succes hadden en nog aan hun opkomst werkten. Vertrouwelijke en vriendschappelijke relaties onderhield zij met Albert Neuhuys, met wie zij gemeen had dat beide felle voorvechters waren om de ongerepte en natuurlijke schoonheid van Laren en het Gooi zo zuiver mogelijk te bewaren voor de kunstenaars!

Zij ligt begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Larense Heide -

aquarel

particulier bezit

Larense hei

klik voor vergroting
- Kinderen bij een Hek -

olieverf

Singer Museum Laren

 

-De aardappelrooiers -

olieverf

60 x 1.05 cm

 

particulier bezit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars