Willem Noordijk
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, tekenaar, etser

Naam: Noordijk, Willem Frederik

Geboren: Schiedam - 6 mei 1887

Overleden:

Atelier/Adres: Eemnes - Laarderweg 110b

Willem Noordijk werd op 6 mei 1887 te Schiedam geboren. Op nog zeer jeugdige leeftijd deed zijn liefde voor de natuur hem het palet ter hand nemen, om wat hij onder zijn bereik meende, uit te beelden, doch bemerkte hij aldra zijne tekortkomingen en gebrek aan deugdelijke leiding. Daarom bezocht hij geruime tijd de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag Hij was daar leerling van tussen 1914 en 1917 onder leiding van Frits Jansen en verwierf ook tussentijds de tekenacte M.O.

In het voorjaar van 1914 viel hem de Koninklijke Subsidie voor jeugdige kunstschilders ten deel, welke hij tot 1917 behield. In zijn jonge jaren maakte hij uitstekende werken van boerenmensen en figuren zoals Volendamse en Huizer Vissers. Ook schilderde hij in de omgeving van Den Haag en de Veluwe, In 1920 had hij een expositie bij Kunsthandel J.J. Biesing op de Molenstraat 65 te Den Haag waar hij 53 werken tentoon stelde waaronder een zelfportret (zie linksboven). Later schilderde hij landschappen, dieren en bloemen. Het Gooi trok hem zodanig aan dat hij er uiteindelijk ging wonen en werken

Willem Noordijk schilderde, tekende en etste in de impressionistische trant. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging "St. Lucas" te Amsterdam.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- Hervormde kerk te Laren -

olieverf op doek

partic. bezit - JG

- Gezicht op Laren vanuit de Eng -

olieverf op doek

partic. bezit

 

- Laarder Eng -

olieverf op doek

partic. bezit - CT

 

- Waterlelies -

aquarel 32 x 20 cm

partic. bezit

 

- boerderij -

olieverf op board 30 x 40 cm

partic. bezit -

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars